ARAD. E unicat în Europa, dar se află în paragină totală. Vorbim de sera Castelului Mocioni de la Bulci, pentru care ar urma să vină zile (mai) bune. Spunem asta pentru că Asociația Culturală Vernacular – care activează în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru Monumente”, sprijinit de Prinţul Charles – s-a oferit să o pună în siguranță. Primăria Municipiului Arad împreună cu Primăria comunei Bata nu numai că salută această inițiativă, dar au anunțat deja că vor sprijini acest demers.
Un prim pas
„Facem un prim pas, unul mic deocamdată, dar sunt convins că în viitor vor urma și alții alături de Asociația Vernacular, în direcția conservării unei clădiri de patrimoniu. Trebuie să readucem istoria în atenția noastră. Cel mai important este să nu pierdem ce avem” – a susținut primarul Călin Bibarț, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc, miercuri, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ.
„Este un vis împlinit. Mă bucur că se fac pași importanți în direcția conservării acestei clădiri cu un trecut istoric frumos. Am luat legătura cu o fundație din Timișoara care este dispusă să sprijine substanțial acest proiect. Pentru mine și comunitatea mea este foarte importantă reabilitarea acestei clădiri și, indiferent ce destinație i se va da, va fi benefică comunității mele” – a completat primarul comunei Bata, Ion Micurescu.
Semnătură pe protocol
În cadrul conferinței de presă, edilul Aradului a semnat proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare încheiat între Consiliul Local al Municipiului Arad și Asociația Culturală Vernacular care s-a oferit să intervină prin acțiuni de protejare, conservare și punere în siguranță a serei din incinta Castelului Mocioni. Proiectul va fi supus aprobării cel mai probabil în următoarea ședință a CLM Arad.
„Pe viitor ne dorim să refacem acoperișul Castelului pentru a stopa degradarea edificiului. Nu în ultimul rând, avem în plan reabilitarea întregului Castel, însă aceste intervenții vor necesita fonduri mari. Vrem să-l păstrăm, pentru arădeni, pentru toți cei care iubesc istoria. Cei care doresc pot să se implice voluntar în acest proiect de punere în siguranță a serei, Castelului și parcului dendrologic. Astfel, în câțiva ani, Castelul de la Bulci ar putea redeveni o mică bijuterie a Aradului și a comunei Bata” – a subliniat primarul Călin Bibarț.
Prioritate
„Inițiativa noastră este de a pune în siguranță cât mai multe clădiri istorice prin intermediul proiectului <Ambulanța pentru Monumente>. În județul Arad am reușit să intervenim la biserica de lemn din Luncșoara, iar anul acesta ne-am propus încă două intervenții. Prima este cea de punere în siguranță a serei, din complexul Mocioni de la Bulci, iar cea de-a doua este punerea în siguranță a învelitorii bisericii de la Ionești. Sera este unicat în această zonă a Europei, prin urmare a devenit o prioritate pentru noi. Sperăm că acest proiect va fi doar începutul unui demers mai lung ce se va desfășura în parteneriat cu administrațiile locale și cu comunitatea locală” – a afirmat președintele Asociației Culturale Vernacular, Maria Tămășan.
„Ambulanţa pentru Monumente”
Lucrările de punere în siguranță a serei sunt programate să aibă loc în această vară, în cadrul proiectului național „Ambulanța pentru Monumente”, al cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales. Inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum, proiectul „Ambulanța pentru Monumente” este dezvoltat de o serie de organizații din domeniul patrimoniului, printre care se numără și Asociația Vernacular.
Schimbare de planuri
Castelul Mocioni de la Bulci a fost disputat în justiţie de Primăria Arad şi posibili foşti proprietari, în cea de a treia instanţă Municipalitatea câştigând proprietatea asupra castelului. Până în 2011, în acest imobil şi-a desfăşurat activitatea secţia TBC a Spitalul Municipal din Arad. Ulterior, Castelul a fost dezafectat, degradarea acestuia fiind tot mai vizibilă de la un an la altul.
În 2014, edilul de atunci al Aradului, Gheorghe Falcă, vorbea despre intenţia Primăriei de a trece Castelul în patrimoniul privat al municipiului şi de a-l scoate la vânzare. O altă variantă vehiculată la acea vreme era transformarea Castelului într-un centru multicultural, însă din cauza costurilor foarte mari (se vorbea de 2-3 milioane de euro), acest proiect a fost lipsit de şansă încă din faşă.
Primarul interimar al Aradului vine cu alte planuri pentru Castel, date de o oportunitate ce nu trebuie ratată. „Păstrare, nu înstrăinare” pare să fie deviza sub care sunt „construite” noile planuri. Să vedem cât vor dura şi cum se vor concretiza!
Trimite articolul
XImaginile fac parte din PATRIMONIUL ROMANIEI, PNL care ani de zile au fost interesati sa jefuiasca proprietatile sa substituie adevaratii proprietari cu ajutorul fostilor angajati ai Serv de Informatii, ai Militiei, ai fostei Administratii, Cartea Funciara. Arhiva Nationala. FALSUL ORDINAR ar trebui de URGENTA anchetat de catre DIICOT si DNA fiind plaga societatii romanesti.
da ca sa bage bani ian asa riunia facuta de dusmani nostri
sa dea bani aia la sarac din zoaa ca ei a fost folositi de baronul evreu necrestin expolotator
cotetu ala il luam ca mai e fer
!. nu pricep ce legatura are un primarul al municipiului Arad cu acest castel de la Bulci din judetul Arad !!!!
2. cladirea ar putea fi reabilitata de cons. judetean si redata spre folosinta ca anexa a spitalului TBC Arad asa cum a fost in ultimii ani. E un loc bun pt cazarea si tratarea bolnavilor TBC din judet si nu numai In plus ar aparea multe locuri de munca pt localnici .
Ce treaba are primaria ARAD cu satul BULCI, in loc sa se ocupe de reabilitarea cladirilor istorice din centru,la sefime le trebuie loc de bairamuri departe de ochii lumii si a presei.