A fost duminică, luni şi marţi. Și vine şi miercuri. Tot cu sala plină, bănuim. Nu de alta dar vine la festival una dintre cele mau frumoase piese de teatru scrise vreodată: „Un tramvai numit dorinţă”. Astăzi, 15 noiembrie, de la ora 17.00, la Sala Studio, actorii Teatrului Maghiar de Stat din Cluj vin în festival cu „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, în regia lui Tom Dugdale, un spectacol în limba maghiară, subtitrat în română şi engleză şi întins pe 2 ore şi 20 de minute, fără pauză.
La 19.30, pe scena Sălii Mari de această dată, vor urca actorii Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti cu spectacolul „Crima din strada Lourcine”, de Eugène Labiche, în regia lui Felix Alexa, un spectacol de o oră şi cinci minute.
Cele două spectacole de astăzi se vor juca, fără doar şi poate, cu sala plină, aşa cum s-au jucat până acum toate cele cinci spectacole din debutul FITCA 23.
Festivalul a fost deschis de arădeni şi al lor „Geniul crimei” de George F. Walker, în regia Antonellei Cornici, după care au urcat pe scena festivalului „Don Juan”, adaptare după J.B.P. Molière, în regia lui Andrei şi Andreea Grosu, producător fiind Teatrul de Comedie Bucureşti, „Avarul”, adaptare de Cristi Juncu, după J.B.Molière, producător Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în regia lui Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Metropolis Bucureşti şi „Soldatul de ciocolată” de George Bernard Shaw, în regia lui Andrei Şerban, producător Teatrul Odeon Bucureşti.
Caragiale, mereu şi mereu
Au fost, poate cu excepţia primei seri, dedicate premierei arădene, momente clasice la teatru, mulate parcă perfect pe gustul consumatorilor Festivalului Internaţioal de Teatru Clasic Arad. S-a râs la replicile deştepte, chiar şi la cele arhicunoscute dar spuse pe un ton aparte şi s-a aplaudat mult la FICTA 23 până acum. Caragiale cu a sa „Scrisoare pierdută” a prins din nou, pentru a n-şpea mia oară, semn că nimic nu-i învechit în bătrânul Caragiale. Aşa cum mărturisea şi Victor Ioan Frunză, piesa de luni de la FICTCA 23 a căutat să vadă „partea omenească în comedia politică a lui Caragiale, pentru că personajele au o biografie extrem de puternică, umanizând situaţiile din piesă”. Şi, surprinzător pentru iubitorii teatrului din Arad, piesa a avut parte şi de o fanfară, o mică orchestră, care a interpretat cântece de epocă, unele cu caracter mai naţionalist, „aşa cum erau vremurile”.
Şi tot de surprize au avut parte iubitorii dramaturgiei şi marţi, la spectacolul „Soldatul de ciocolată” de George Bernard Shaw, în regia lui Andrei Şerban, ocazie cu care arădenii au fost provocaţi la râs în reprize. Au fost chemaţi să facă haz de necaz faţă de amatorismul cu aere de profesionalism, de aristocratismele închipuite, de obedienţa faţă de stăpân/şef/boss, de preţiozitate şi fudulie, de ipocrizia atotstăpânitoare. S-a râs marţi la teatru de cei care nu-şi cunosc locul şi rostul pe lume, de cei incapabili să-şi recunoască şi urmeze sentimentele, de cei ce visează mărunt şi meschin.
Încă cinci zile de festival
Dacă aţi ratat cumva toate spectacolele de mai sus, vă liniştim cât de cât şi vă spunem că mai aveţi cinci zile de festival cu şase spectacole programate. Iar biletele pot fi achiziţionate pe mai departe şi online, accesând platforma www.biletmaster.ro, precum şi de la agenţia teatrală, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 14.00 şi 17.00 – 19.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!