Călin Bibarţ, fostul prefect al Aradului, atrage atenţia asupra seriozităţii cu care trebuie parcurs calendarul privind alegerile generale programate pe 9 decembrie. „Văd în presă că instituţiile implicate în organizarea alegerilor parlamentare respectă calendarul alegerilor, calendar ajuns acum la desemnarea prin tragere la sorţi a celor trei judecători care vor face parte din Biroul Electoral de Circumscripţie. E foarte bine că se respectă calendarul, de fapt este o normalitate”, apreciază Călin Bibarţ.
Fostul prefect atrage atenţia că nu e suficient, însă, să se parcurgă în mod corect toţi paşii, ci ca întregul demers să ducă la alegeri corecte. „Toată organizarea, de la prefect la preşedintele secţiei de votare din cel mai îndepărtat sat trebuie să îşi facă datoria. Sper că nu se vor mai înregistra incidente cu suspiciune de fraudă şi alegerile să se desfăşoare într-un climat de corectitudine”, a mai adăugat fostul prefect.
Problemele de la alegeri
Călin Bibarţ a decis să readucă aminte opiniei publice că, în județul Arad, la precedentele alegeri, nu s-au înregistrat incidente electorale majore. În schimb, în ultimele luni, atât la alegerile locale din iunie, cât şi la referendum, au fost probleme.
„Vreau să vă reamintesc că la Târnova s-au reluat alegerile, printr-o decizie a Biroului Electoral Central, iar la referendum s-au înregistrat 47.386 de CNP-uri invalide pe listele suplimentare, conform Autorităţii Electorale Permanente. Această cifră este la nivelul întregii ţări, dar aştept să văd câte din aceste voturi, considerate «duble», s-au înregistrat în judeţul Arad”, a mai precizat Bibarţ.
Acţiune morală
Fostul prefect spune că cele două exemple, unul concret local, iar celălalt naţional, dar în care se regăseşte şi Aradul, arată că nu e suficient să se parcurgă corect paşii din punct de vedere calendaristic, pentru pregătirea alegerilor parlamentare, dar şi că deciziile luate în cadrul acestor paşi trebuie să aibă ca rezultat alegeri corecte.
„Dacă legal nu poate fi impus, ar trebui ca măcar moral să se acţioneze şi, acolo unde s-au înregistrat nereguli, cum a fost cazul de la Târnova, de la alegerile locale, să nu mai găsim aceleaşi persoane la conducerea secţiilor de votare, ci preşedinţi şi vicepreşedinţi noi, cu o credibilitate neîndoilenică”, a concis Călin Laurenţiu Bibarţ.
„Sper că nu se vor mai înregistra incidente cu suspiciune de fraudă” – Călin Bibarţ
Citiți principiile noastre de moderare aici!