ARAD. Șervețele umede s-au dovedit foarte folositoare și de aceea probabil că nu lipsesc din casa nimănui, însă acestea sunt o sursă constantă de poluare a mediului și pot cauza probleme serioase dacă sunt aruncate la întâmplare. Obiceiul multor arădeni de a le arunca în vasul de WC, nu în coșul de gunoi, cum ar trebui, duce la înfundarea canalizării în cartiere. Ce nu știu mulți este că șervețelele umede conțin mult plastic și nu sunt biodegradabile, astfel că ajunse în conducte, ele se acumulează în timp și formează cocoloașe de dimensiuni mari care blochează scurgerile.
Deșeuri în WC
Reprezentanții Companiei de Apă Arad ne-au declarat că întreținerea sistemului de canalizare devine pe zi ce trece o misiune tot mai grea, din cauză că mulți ”confundă” vasul de WC cu un coș de gunoi. Zeci de intervenții au loc lunar în cartiere pentru a se desfunda conductele, iar angajații scot cantități impresionante de materii care nu ar avea ce să caute în rețeaua de preluare a apelor uzate. ”Se găsesc în special șervețele umede, scutece pentru copii, obiecte de lenjerie, materiale de igienă personală sau pungi aruncate în rețeaua de canalizare. Toate acestea obturează conductele, reduc capacitatea de preluare a apelor uzate menajere și pot cauza blocarea stațiilor de pompare”, ne-au declarat reprezentanții Companiei de Apă.
Bolovani în conducte
Un angajat care lucrează pe vidanjeră ne mărturisește că uneori este o adevărată provocare să desfunde o țeavă de canalizare: ”În vasul de toaletă se poate arunca doar hârtia igienică, pentru că aceasta se dizolvă repede. Deșeurile aruncate în WC care nu se dizolvă ajung să se pietrifice, iar uneori este foarte greu să scoatem acești bolovani din conducte. Au fost cazuri în care s-a tăiat conducta, pentru că nu mai puteam face nimic. În cazul scutecelor, șervețelelor umede, acestea pot forma structuri care ajung și la 10-15 kilograme de-a lungul conductei. De asemenea, despre scutece, pe care le găsim adesea în canalizare, trebuie să se știe că acestea conțin un gel care se umflă în contact cu lichidele, iar astfel se blochează ușor o conductă”.
Pro și contra
Șervețelele umede au devenit o problemă serioasă și în țările mai civilizate. În Marea Britanie, în peste 90 la sută din cazuri ele reprezintă cauza înfundării canalizării, motiv pentru care autoritățile vor să le interzică complet. Totuși, există organizații care se opun interzicerii comercializării, afirmând că lipsa șervețelelor umede ar face mai mult rău decât bine, pentru că ar crește foarte mult consumul de apă. Un șervețel are 3 ml de lichid, dar dacă este înlocuit cu spălatul pe mâini s-ar folosi cel puțin un litru de apă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!