ARAD. Începând cu 21 martie 2022 au fost aduse modificări în privința serviciilor care se acordă persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, în sensul că acestea vor include și servicii de fizioterapie și alte intervenții specializate.
Sunt recunoscuți ca furnizori de servicii conexe actului medical pentru aceste servicii și: unităţile medico-sanitare publice sau private care desfășoară activități conexe actului medical, cabinetele de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical, ONG-urile și instituțiile publice care furnizează servicii conexe actului medical.
Specialiştii
Serviciile care se adresează persoanelor cu astfel de afecțiuni se realizează de o echipă multidisciplinară formată, după caz, din: medici de familie, medici specialişti, asistenţi sociali, psihologi acreditaţi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analişti comportamentali, kinetoterapeuţi, fiziokinetoterapeuţi, profesori de cultură fizică medicală, psihopedagogi speciali, terapeuţi ocupaţionali, psihologi, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz, alţi specialişti.
Depistarea activă a tuturor persoanelor cu astfel de afecțiuni se va efectua de către medicul de familie. Până acum, depistarea se făcea doar la copiii de până la 3 ani.
Servicii gratuite
Toate persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate au acces liber şi gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate finanțate din fondul asigurărilor sociale de sănătate, serviciile fiind reglementate de contractul-cadru, în vigoare, și normele de aplicare.
7 furnizori, în Arad
„Aceste noi reglementări vin în sprijinul familiilor care au în îngrijire persoane cu tulburări de autism şi tulburări de sănătate mintală asociate și vizează identificarea precoce, tratamentul şi ameliorarea calităţii vieții şi funcționării sociale a persoanelor diagnosticate cu aceste afecțiuni. În prezent, sunt 7 contracte încheiate între Casa de Asigurări de Sănătate Arad şi furnizori publici – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – şi furnizori privați – medici de familie, psihologi, neurologi, toți fiind profeșionisti în tratamentul acestor afecțiuni” – arată directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Arad, ec. Angela Cosma.
Reglementările se găsesc în Legea nr.158/2022, ale cărei prevederi au intrat în vigoare în 21 martie 2022 și completeaza Legea nr.151/2010.
351 cu certificat de handicap
În evidenţele Spitalului clinic Judeţean de Urgenţă Arad (Centrul de Sănătate Mintală şi Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă) se află 135 de copii cu autism. Numărul real este, însă, mult mai mare, fiecare persoană având libertatea de a se adresa oricărui medic doreşte – de la stat sau din privat, de la Arad sau din altă parte. Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), 48 de adulți și 303 copii din judeţul Arad sunt încadraţi în grad de handicap pe autism și TSA (tulburări din spectrul autist). La Centrul de Consiliere și Asistență a Persoanelor cu TSA, profesioniştii din cadrul DGASPC Arad oferă servicii specializate pentru 73 de copii și familiile acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!