ARAD. Teatrul de Stat Ioan Slavici Arad a plătit firmei 7.315 lei în 2010 pentru reparare electropompă și corpuri de iluminat hidranți, iar Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad a cumpărat, anul trecut, extinctoare în valoare de 10.407 de lei. Bineînțeles, nu faptul că cele trei instituții au cumpărat extinctoare sau servicii de verificare a echipamentelor de apărare la incendiu este problema, ci faptul că firma de la care le-au achiziționat trebuia să efectueze verificarea periodică a extinctoarelor. Ceea ce se întâmpla, însă fictiv, punând în pericol – în eventualitatea producerii unui incendiu – vieți omenești.
Firma a încheiat peste 1.500 de contracte, de-a lungul anilor, aproape în toată țara. Multe dintre aceste contracte sunt cu instituții de stat: Inspectorate pentru Situații de Urgență, Ministerul Justiției, Curtea Constituțională, Parchete, Tribunale, Inspectorate de Poliție Județene, școli, benzinării, primării, teatre, Servicii de Ambulanță Județene, Consilii Județene, unități militare, aeroporturi, companii de transport public, TAROM, Căile Ferate Române, Nuclearelectrica etc.
Întreaga schemă de înșelăciune a fost dată în vileag joi, 15 aprilie, în urma organizării a 218 percheziții în mai mult de jumătate din județele țării, acolo unde firma avea contracte încheiate.
Fostul polițist a fost arestat preventiv în această cauză împreună cu un un alt bărbat, asociat în firmă. Măsura arestării preventivă a fost dispusă, vineri, 16 aprilie, de Tribunalul Mureș.
Perchezițiile de joi au avut loc în București (40), Mureș (23), Arad (2), Alba (3), Argeș (7), Bacău (1), Brașov (8), Buzău (8), Bistrița-Năsăud (2), Călărași (2), Cluj (32), Constanța (8), Dâmbovița (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galați (1), Giurgiu (1), Iași (4), Ilfov (7), Maramureș (7), Mehedinți (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiș (6) Teleorman (1) și Vâlcea (6), la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Potrivit anchetatorilor, din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național.
“În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate. Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic etc. Beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii. Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate. Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora”, se arată într-un comunicat de presă remis de Poliția Română.
Trimite articolul
XPeste tot doar tepe. E scris in ADN.
Hexipharma in varianta cu extinctoare. Astia ar merita sa faca inchisoare pe viata.