Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a organizat, recent, la Grădina Botanică din Jibou, județul Sălaj, Sesiunea Ştiințifică Internațională „Flora, vegetația, fauna, ecologia și ocrotirea patrimoniului natural al Sălajului”, care a reunit cadre didactice din specialitatea bilogie, geografie, ecologie și alte specialități, din țară și de peste hotare, elevi din școli din județul Sălaj, care conlucrează cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prin filiala de la Zalău și Grădina Botanică din Jibou.
Parteneri ai acestui eveniment au fost Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Muzeul Maghiar de Științele Naturii Budapesta, Consiliul Județean Sălaj şi Agenția de Protecția Mediului Sălaj.
La lucrările desfășurate sub egida Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prin prezența președintelui prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care a transmis salutul Senatului și a condus o parte din activitățile desfășurate, au participat Acad. Dan Munteanu, președintele Comisiei Monumentelor Naturii din România și specialiști din domeniul florei și vegetației din Germania, Cercetător ştiinţific I, Gavril Negrean de la Institutul de Biologie al Academiei Române, Dr. Carol Karacsonyi, directorul Muzeului de Științe ale Naturii din Budapesta, Prof.univ.dr. Gavril Ardelean, manager al Proiectului de Cercetare a Sălajului, Prorector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurica Grec, director al Filialei Zalău a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, director al Agenției de Protecția Mediului Sălaj. Autorităţile locale au fost reprezentate de vicepreședintele Consiliului Județean și subprefectul județului Sălaj.
Din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” s-a prezentat un material general de către președintele Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, privind activitatea de cercetare a UVVG, în domeniul biologiei și ecologiei.
Programul sesiunii ştiinţifice s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. Astfel în prima zi, după deschiderea festivă, s-au desfăşurat trei sesiuni de comunicări ştiinţifice astfel: Cercetări botanice, Cercetări faunistice-nevertebrate, Cercetări faunistice-vertebrate.În cea de-a doua zi a avut loc o excursie de documentare ştiinţifică la „Grădina Zmeilor” din loc. Bălan precum şi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Galeria de Artă „Ioan Sima”.
Cercetarea florei, faunei şi vegetaţiei jud. Sălaj a constituit obiectul unui amplu proiect de cercetare care a implicat un număr de 50 de cercetători din cadrul Academiei Române, a Muzeului Maghiar de Ştiinţe ale Naturii din Budapesta, a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Programul cercetărilor s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani (2010-2015) şi a însumat un număr de 600 de zile de cercetare.
În urma cercetărilor ştiinţifice s-au înregistrat rezultate deosebit de valoroase cum ar fi: un remarcabil inventar al patrimoniului natural al Sălajului, care cuprinde peste 1500 specii de plante, aproape 400 specii de vertebrate şi câteva specii de nevertebrate;s-au identificat mai multe specii noi pentru România; inventarierea unui nr. de160 asociaţii vegetale, unele foarte importante pentru ştiinţă şi chiar economie; o colecţie de insecte (coleoptere şi lepidoptere) însumând un număr de 250 exemplare, a fost predată Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Valorificarea rezultatelor cercetării se va realiza pe mai multe paliere, astfel:
1. Publicarea în Revista „Ştiinţele Vieţii” – revistă indexată în mai multe baze de date internaţionale, pentru publicarea în limba engleză, a Universităţii noastre a unor lucrări ştiinţifice privind fauna şi flora Sălajului de către cei ce fac parte din echipa de cercetare;
2. Realizarea unui amplu studiu monografic, având coordonatori pe C. Karacsonyi pentru floră şi vegetaţie şi pe G. Ardelean pentru faună, ecologie şi ocrotire;
3. Elaborarea unor propuneri de măsuri de management ecologic şi chiar economic, care să fie înaintate autorităţilor locale şi judeţene şi care ar putea fi incluse în programele viitoare de dezvoltare sustenabilă a zonei şi de ocrotire a naturii Sălajului;
4. Realizarea unor acţiuni de diseminare a informaţiei despre patrimoniul natural al Sălajului în rândul populaţiei, mai ales a elevilor şi cadrelor didactice de specialitate (articole în ziare, emisiuni la radio şi TV).
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat „buna conlucrare care există între Grădina Botanică din Jibou și filiala UVVG Zalău. Universitatea noastră a acordat și o bursă postdoctorală pentru specializarea unor postdoctoranzi din India pentru teme de cercetare comune, deoarece se preconizează că această cercetare, începută în anul 2010, să fie finalizată anul viitor, prin apariția unei monografii, prima monografie de acest gen a județului Sălaj. Monografia va oferi soluții practice pentru dezvoltare economică a județului Sălaj, în concordanţă cu factorii de mediu, astfel încât să existe un echilibru între cele două componente ale vieții sociale. De asemenea, s-au subliniat și aspecte de calitate a vieții, care se urmăresc prin secțiile, care au efectuat această cercetare de cinci ani alături de specialiştii maghiar și să deschidă căi noi pentru următoarele etape de abordare a proiectelor transfrontaliere cu Universităţile din Ungaria”.
„Reuniunea echipei de cercetători de la Jibou s-a incheiat într-o notă deosebit de optimistă în ceea ce priveşte rezultatele cercetărilor obţinute până la această dată. În acelaşi timp, echipa de cercetători şi-a propus să continue programul de cercetare şi de evaluare a fondului natural al Sălajului, cu speranţa că acţiunea va contribui la dezvoltarea sustenabilă a acestui frumos colţ de ţară, Sălajul. Monografia Sălajului care va fi realizată ca rezultat al acestui proiect, v-a reprezenta cea mai amplă şi complexă lucrare în acest domeniu de cercetare la nivelul unui judeţ din România” a declarat prof. univ. dr. Aurica Grec, director al Filialei Zalău a Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Daniel Albu
Citiți principiile noastre de moderare aici!