Sesiunea de toamnă a Parlamentului a început pe 3 septembrie. Cei 10 parlamentari arădeni s-au întors în Capitală și își propun ca în noua sesiune parlamentară să își dea votul pe legi importante pentru alegători. În timp ce PSD-ALDE au în vedere continuare implementării programului de guvernare, PNL și-a desemnat ca obiectiv principal demiterea guvernului Dăncilă. USR își dorește să provoace un referendum în urma semnăturilor adunate în cadrul proiectului „Fără penali în funcții publice”, în timp ce UDMR își dorește o mai mare descentralizare. Iată, pe scurt obiectivele pe care PSD prin – Mihai Fifor, Dorel Căprar, Adrian Todor, Florin Tripa, PNL – prin Ioan Cristina și Glad Varga, ALDE prin – Eusebiu Pistru, USR – prin Sergiu Vlad și Adrian Wiener, și UDMR prin – Farago Peter și le-au stabilit.
PSD: aplicarea Programului de Guvernare
Dorel Căprar: „Cert este că facem un nou pas important pe linia aplicării măsurilor din Programul de Guvernare, în conformitate cu promisiunile formulate poporului român. Mă văd obligat să menţionez în primul rând noua lege a pensiilor care va fi adoptată de Parlament până în luna octombrie şi la care experţii partidului au muncit asiduu în această vară. Trebuie de asemenea să pomenesc despre modificarea legilor siguranţei naţionale şi legea adopţiei, măsuri la fel de importante în acest moment pentru România. Evident, suntem cât se poate de implicaţi în demararea primelor investiţii majore pe linia proiectelor mari de infrastructură naţională, în regim de parteneriat public privat. Nu în ultimul rând, PSD porneşte un program important de revitalizare a staţiunilor balneare din România, măsură atât de aşteptată de toţi românii. Vorbim de un miliard de euro în următorii zece ani pentru cele 31 de stațiuni balneare, un fond la care vor avea acces, la o parte din el, agenții economici care operează în acele stațiuni, iar altă parte vor avea acces autoritățile locale, prin proiectele depuse și de unii și de alții. Sigur că pe noi ne interesează în primul rând staţiunea Moneasa, care bineînţeles că este inclusă în acest program. Cum am mai spus şi altă dată, PSD Arad a militat şi luptă în continuare pentru ca Moneasa să redevină cu adevărat Perla Munţilor Apuseni. Acest program guvernamental poate face idealul nostru să devină realitate”.
PNL: demiterea guvernului
Ioan Cristina: „Cel mai important obiectiv pentru noi, ca reprezentanți responsabili ai cetățenilor români, este demiterea guvernului Dăncilă. În acest sens, vom pregăti cu maximă minuțiozitate moțiunea de cenzură pentru dărâmarea cabinetului Dăncilă. Al doilea obiectiv definit este acela de a prezenta PNL, așa cum este el, și anume adevarăta și serioasa alternativă la guvernare față de nenorocirea care se întâmplă astăzi cu guvernul PSD-ALDE. Al treilea obiectiv pe care îl urmărim este acela de a întări funcția constituțională a Parlamentului, funcția de control a Parlamentului asupra activității Guvernului prin toate pârghiile regulamentare pe care le avem la dispoziție, de la comisii de anchetă până la audierea miniștrilor în comisiile de specialitate pe teme de maximă actualitate, de la moțiuni simple împotriva miniștrilor lipsiți de performanță până la toate celelalte pârghii pe care le avem la dispoziție la nivelul Parlamentului. În fine, al patrulea obiectiv definit pentru grupurile parlamentare ale PNL este acela de a împiedica sau de a amâna cât mai mult adoptarea unor măsuri nocive pentru România cum sunt modificările la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală, tentativa de înființare a Fondului Suveran de Investiți”.
USR: referendum „Fără penali”
Vlad Botoș: „Prioritățile legislative ale USR sunt în sesiunea aceasta următoarele: convocarea de către Parlament a referendumului pentru modificarea art. 37 din Constituție, parte din proiectul «Fără penali în funcții publice»: modificarea legilor electorale în special la revenirea alegerii primarilor în două tururi de scrutin; precum și modificarea legilor justiției și a codurilor penale în conformitate cu avizele comisiei de la Veneția”.
UDMR: măsuri de descentralizare
Farago Peter: „Grupurile UDMR vor acționa, și în această sesiune parlamentară, pentru administrații locale puternice, pentru reducerea birocrației și pentru adoptarea mai multor măsuri de descentralizare. Politicienii UDMR au stabilit, ca prioritate, implementarea în cât mai scurt timp a noului Cod Administrativ, deja adoptat de Parlament și care așteaptă avizul CCR. UDMR consideră că impozitul pe venit trebuie să rămână în totalitate la bugetele locale și județene, astfel încât autoritățile locale să poată aloca mai mulți bani pentru bunăstarea comunităților locale. Pe baza propunerilor prezentate în dezbaterile publice, UDMR va finaliza și depune proiectul de lege privind dezvoltarea economică a micro-regiunilor și județelor cu decalaj economic major.
Pentru bunăstarea celor care trăiesc în mediul rural, UDMR va propune o serie de modificări legislative în noua sesiune parlamentară. Uniunea consideră că este necesară o armonizare a activității instituțiilor responsabile de autorizarea activităților agricole și zootehnice și de o corelare a criteriilor cărora noii antreprenori agricoli trebuie să se conformeze. Pentru un sistem social și medical mai eficient legiuitorii UDMR vor elabora un proiect de lege pentru eliminarea discriminării împotriva mamelor cu doi copii, astfel încât acestea să beneficieze de aceeași sumă ca indemnizație, adică 85 la sută din salariul lor și la al doilea concediu de creștere a copilului. De asemenea, printre modificările legislative care urmează să fie propuse de Uniune în această sesiune parlamentară se enumeră înființarea și finanțarea de la stat a unei rețele de after-school și extinderea rețelei de internate școlare pentru elevii care provin din mediul rural sau ale căror familii au o situație financiară nefavorabilă.
ALDE: Legea pentru lobby
Eusebiu Pistru: „Ne-am propus ca în această sesiune să adoptăm Legea Lobby-ului. Legea Lobby-ului ar urma să fie adoptată de Guvern în luna octombrie, prin Ordonanţă de Urgenţă. Înfiinţarea societăţilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare şi la cel decizional. Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern va creşte transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional, va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă şi va permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!