ARAD. Expoziția Asociației „Ioan Andreescu” „Salonul de primăvară” desfășurată nu de mult la sala Clio din Arad, ne-a oferit prilejul de a admira extrem de multe creații ale artiștilor plastici arădeni. Această asociație este fondată încă din anul 1954 de către pictorul Sever Săsărman, prezent și el la vernisaj. Artistul arădean trăiește o bună parte de timp în Elveția și a avut expoziții în marile orașe ale lumii (Japonia, Italia, Elveția, Canada), fiind elogiat de personalități precum: Svetlana Paleologu Matta, Sergiu Vaida, Dan Grigorescu, Onisim Colta, Livia Drăgoi, Vittore Castiglioni și mulți alții.
Înainte de orice, picturile lui Sever Săsărman te șochează prin combinația extraordinară de culori. S-ar putea spune că în lucrările sale nu întâlnim linii și forme clar conturate. Liniile nu sunt deloc cuminți, ele curg fără măsură sau dirijare. Poate de aceea, unii critici îl numesc un pictor suprarealist, în timp ce perioada comunistă l-a trecut la categoria „decadenți”. Și totuși… tablourile te fascinează prin coloristică și nuanțele ei! Imaginile nu sunt deloc cuminți, sunt extrem de vii, emană spontaneitate și gravitate în același timp. Ele transmit viața noastră însăși, așa cum suntem noi în diferitele momente ale vieții: Întâlnirea târgoveților; Portretul unui învins; Caprele și căprarii.
O altă trăsătură de unicitate este faptul că pictura lui Sever Săsărman pare a fi „sculptată”. De altfel, artistul ne-a confirmat că anumiți critici de artă au caracterizat creația sa ca fiind „o pictură sculptată” sau „o sculptură pictată”. Exemplificăm doar cu: Scorilo; Portretul gri.
„Amprenta Săsărman” o găsim în toate tablourile din albumul de artă „Sever Săsărman”, apărut la Sibiu în 2007. Ele sunt o revărsare a sufletului de artist, care te face să te binedispui de pânzele sale, de combinarea măiastră a figurilor și a culorilor. Chiar dacă pare abstractă la prima vedere, mistică, după cum o mai numesc unii, noi zicem că viziunea artistului Sever Săsărman este aceea a unui om liber, care trăiește exuberant viața, exprimând-o în toate dimensiunile ei. De aceea, pictura lui Sever Săsărman este cu adevărat „fără limite”. Artistul sfidează orice obstacol care l-ar opri să se exprime liber. Arta sa exprimă o contopire a eului creatorului cu imaginea, culoarea, trecând peste și prin acestea, contopindu-se apoi cu noi, cu lumea care se află în fața creațiilor sale.
Concluzionând, pictura lui Sever Săsărman este un spectacol extrem de actual al realității în care trăim. Merită să îl cunoaștem!
Voichița Tulcan Macovei
Citiți principiile noastre de moderare aici!