Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat, marți, a doua analiză orientativă, de la începutul pandemiei, privind principalii factori de risc pentru deces la cazurile confirmate Covid-19.
Analiza are ca sursă de date fișele de supraveghere pentru 21.766 cazuri confirmate (cu 46% mai multe față de prima analiză, respectiv 22% din numărul de cazuri introduse în platforma corona forms până la aceeași dată), completate de spitale și DSP, cu sprijinul CRSP, finalizate la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București și accesate de CNSCBT la data de 09/09/2020, ora 09.00.
Potrivit datelor publicate pe site-ul instituției, numărul de decese cu COVID-19 la care se referă prezenta analiză a fost de 1323 (cu 57% în plus față de prima analiză, respectiv 33% din numărul de decese introduse în platforma corona forms până la aceeași dată).
Sexul masculin – factor de risc
La general, din cele 21766 cazurile confirmate cu COVID-19, cele pentru care au fost menționate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care aceste afecțiuni au lipsit.
Comparativ cu prima analiză, sexul masculin continuă să reprezinte un factor de risc pentru deces.
În privința comorbidităților, bolile cardiovasculare ocupă, în continuare, locul 1, urmate de bolile renale cronice, în timp ce cancerul a urcat o poziție și ocupă locul 3. Pe următoarele locuri se clasează bolile hepatice cronice, bolile pulmonare cronice, diabetul și bolile neuromusculare.
Față de analiza precedentă, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc și deces.
Imunitatea compromisă, la femei
La analiza pe sexe, se poate observa că există o diferență a factorilor de risc la persoanele de sex feminin, față de factorii de risc la persoanele de sex masculin. Din cele 11.799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse în analiză, cele pentru care a fost menționată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evoluţie către deces, comparativ cu cele la care aceasta a lipsit. Locul doi în topul factorilor de risc la femei sunt bolile renale cronice, iar bolile cardiovasculare se situează abia pe locul al treilea.
Comparativ cu prima analiză, imunitatea compromisă a devenit factor de risc și ocupă locul 1, în timp ce bolile renale cronice se află cu 3 poziții mai sus față de sexul masculin. Bolile cardiovasculare continuă să se afle în top 3.
Bolile de inimă, riscul bărbaților
Pentru cele 9.967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 și incluse în analiză, comparativ cu prima analiză, s-au constatat următoarele: * bolile cardiovasculare au urcat o poziție și ocupă locul 1, * bolile renale cronice au urcat o poziție și ocupă locul 5, * bolile hepatice cronice au urcat pe locul 3, față de 5.
Concluzii
Potrivit specialiștilor INSP, rezultatele analizei sunt consistente cu cele ale primei analize, realizate la începutul lunii iunie 2020. Marea majoritate a condițiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediți pentru deces prin COVID-19.
Rezultatele analizei reprezintă evidențe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19.
Citiți principiile noastre de moderare aici!