PĂIUȘENI. Conform tradiției locale a Parohiei Păiușeni, în dimineața Vinerii Mari, a avut loc șezătoarea încondeierii ouălor pentru perioada pascală. În acest context al sărbătorii celei mari a Învierii Domnului, credincioșii parohiei i-au învățat pe cei mai tineri tehnica încondeierii „kișiță”, păstrată de-a lungul timpului în Parohia Păiușeni, pentru valoarea sa spirituală.
Tehnica „kișiță” era folosită încă din timpurile străvechi și se păstrează și astăzi. Dar iată care sunt pașii de urmat:se pune un bol de apă la încălzit, se ia oul și se pune la fiert, dar tot lângă el se preapară și vopseaua provenită natural, din diferite plante sau legume, iar mai apoi se ia instrumentul „kișiță”, care este un băț lung cu un cui în capăt, iar la căldura lumânărilor se încălzește cuiul, iar mai apoi se împistrește oul.
“Întâlnirea s-a încheiat prin aducerea ouălor împistrite la biserică și vor fi dăruite în ziua de Paști copiilor prezenți la Sfânta Liturghie”, spune preotul paroh Andrei Oprea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!