Problematica pantofilor potriviți sezonului, potriviți ținutei, potriviți ocaziei, persistă uneori de-a lungul unei întregi vieți, în mod egal pentru bărbații sau femeile care nu au nevoie de rafturi de-a lungul unui întreg perete pentru a-și expune colecția de încălțări. Desigur, noi ”ceilalți”, oameni de rând, ne putem scuza, arătând spre biblioteca burdușită cu cărți, care întotdeauna va avea un loc de cinste – iar la capitolul pantofi, ne putem mulțumi cu câteva perechi. Dar acele câteva perechi să fie bune.
Ce înseamnă, în termeni de încălțăminte, „bun”? Scoatem la înaintare calitatea, care, atunci când se manifestă cu exuberanță, aduce după sine și designul select, iar ambele însușiri dezirabile vin, de obicei, mână în mână cu un preț (și/sau o etichetă) pe măsură. Totuși, ecuația nu funcționează întotdeauna și vice-versa: dacă încerci să judeci valoarea unui pantof doar după preț, s-ar putea să nu faci alegerea cea mai bună. Iar ca să începi cu începutul, ai nevoie de puțină informație și exercițiu vizual (da, vei fi nevoit să intri în mai mult de un magazin pentru a reuși să faci, în cele din urmă, o achiziție rentabilă).
Cum să evaluezi rapid calitatea unui pantof
Primul indice al calității, invocate atât de des în discuțiile despre stilul masculin, este materialul – în cazul nostru, pielea naturală. Nu îți recomandăm să îți cumperi vreodată pantofi dintr-un alt material, în mod cert „de compromis” – cu excepția tenișilor și a altor încălțări destinate vacanței, sportului sau timpului liber. Poți verifica relativ ușor dacă materialul pantofului pe care îl studiezi este ceea ce cauți – pielea ar trebui să fie menționată pe etichetă. Mai mult, îi poți verifica flexibilitatea îndoindu-i puțin talpa, imitând astfel mișcarea firească din timpul mersului; pielea de calitate excelentă își va reveni imediat, fără cea mai mică încrețitură.
Al doilea aspect care necesită atenția ta este modelul pantofului, care, odată ce îți faci „încălzirea” în de-ale artei pantofilor, în mod normal ar trebui să treacă pe primul loc, devansând însușirea calitativă pe care oricum o vei cântări instinctiv. Cele mai de seamă modele și totodată cele care ar trebui să formeze cel puțin 50% din colecția ta de pantofi sunt pantofii formali cu șiret – pe scurt, Oxford, Brogue, Derby și numeroasele modele-hibrid care apar în urma combinării lor. Apoi, mai sunt cizmele, și ele disponibile într-o varietate de modele, pantofii loafer, mocasinii, și de aici mergem spre sfera casual, reprezentată în mod clasic de teniși și alte adiții sezoniere (bocanci, espadrile, etc.).
Ceea ce ne interesează cel mai mult, dată fiind perioada în care ne aflăm, sunt exact modelele de pantofi pe care îi poți purta în timpul verii călduroase și capricioase. Niciodată nu e calitatea pielii și a formei unui pantof mai importantă decât în aceste câteva luni, în care e o mare provocare să încalți ceva în același timp comod, lejer și elegant.
Pantofii destinați verii
Prima recomandare a noastră sunt pantofii din piele fără șiret, cunoscuți sub denumirea de „loafers”. Ei sunt actualmente cei mai în vogă pantofi de sezon, deci ai de unde alege, în ceea ce privește oferta din magazine. Poartă-i liniștit fără șosete, chiar dacă s-ar putea să te simți ciudat la început, având piciorul neobișnuit de dezgolit. Dar îți garantăm că vor fi foarte confortabili, pielea fină din interior și exterior protejându-ți piciorul de orice disconfort. Îi poți lua în timpul liber, alături de o pereche de pantaloni scurți și o cămașă din in, dar și la un costum de vară mai relaxat. Odată ce începi să-i porți, îți vei da seama de versatilitatea lor absolută!
A doua pereche pe listă sunt pantofii Derby din piele întoarsă, în nuanțe de nisip sau albastru marin, închis. Și pe ei îi poți asorta la ținute smart sau casual, terenul dintre cele două fiind totuși zona de confort a Derby-ului – adică smart casual. Un punct în plus este dat de ușurința cu care se asortează cu jeanșii sau pantalonii chino (din bumbac). Într-o ținută echilibrată, poartă-i cu pantaloni chino deschiși la culoare și bine croiți, o cămașă albă slim și un blazer bleumarin din bumbac.
În final, trebuie să amintim Brogue-ul și combinațiile half-Brogue Oxford sau half-Brogue Derby (modele care împrumută însușiri de la ambele tipuri) pentru credibilitatea lor care nu ține cont de sezon. Și pe ei, dacă nimerești o pereche din piele moale și subțire, îi poți purta pe piciorul gol, iar gleznele libere le poți scoate în evidență suflecându-ți pantalonii. Rezultatul e foarte lejer și sofisticat în același timp, lăsând impresia de încredere și abilitate în exercițiul stilistic. Dacă vrei totuși o manieră mai puțin ostentativă de a-i purta, încearcă o ținută smart casual lejeră – deși vei vedea că Brogue se aliniază la fel de bine la eleganța unui costum, cât și la relaxarea casual a jeanșilor.
___
Urmărește CozacOne pe Facebook: https://www.facebook.com/cozacone.
Citește ultimele articole despre modă și stil masculin, pe blogul nostru: http://www.cozacone.ro/lifestyle/.
Citiți principiile noastre de moderare aici!