Prăznuim mâine una dintre cele mai importante sărbători de peste an – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Alături de semnificația spirituală a acestui praznic, Paștele este un prilej de relaxare și de sărbătorire în jurul meselor îmbelșugate. Postul Paștelui este cele mai restrictiv și mai lung de peste an, iar mulți dintre noi îl urmăm întocmai sau renunțăm la o parte dintre produsele animale, în favoarea celor vegetale, însă pentru masa festivă pregătim o multitudine de bunătăți pentru a le consuma împreună cu familia.
Mare atenție însă pentru cei care am postit 40 de zile deoarece, după o perioadă lungă de restricții alimentare reintroducerea hranei de origine animală trebuie să se facă cu prudență, fără excese alimentare. Postul este în fapt și o dietă vegetariană care pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică.
Masa tradițională de Paște conține drob, șuncă fiartă, ouă, friptură de miel, cozonaci și o diversitate de prăjituri. Vorbim despre alimente consistente, bogate în calorii și nutrienți. Meniul îmbelșugat, de sărbătoare, conține cantități mari de grăsimi animale, gălbenuș de ou, grăsimi din lapte (smântână/frișcă), iar introducerea bruscă a acestor alimente grele pune presiune pe întreg aparatul digestiv, putând provoca acutizări sau complicații ale unor afecțiuni existente.
Tocmai de aceea, preparatele pentru masa de sărbătoare trebuie consumate în cantități moderate și însoțite de garnituri din legume. În caz contrar, există posibilitatea ca bucuria acestei sărbători să se transforme într-un adevărat chin datorat indigestiei sau toxiinfecției alimentare.
Sfaturi utile pentru a evita problemele digestive
În cazul în care ați urmat întocmai postul Paștelui, introduceți treptat și în cantități moderate, în dietă, alimentele de origine animală!
Consumați fructe și legume proaspete!
Carnea de miel este indicat să o preparați la grătar, cuptor sau înăbușită, și nu prăjită!
Cea mai indicată garnitură la carnea de miel rămâne salata, spanacul sau alte legume, în defavoarea cartofilor ori a orezului, deoarece legumele previn constipația!
Adăugați cât mai multe verdețuri în drobul preparat acasă!
Dulciurile trebuie consumate în cantități moderate și dacă este posibil ar trebui înlocuite cu o porție de fructe proaspete! Unii nutriționiști afirmă că prăjiturile și cozonacul sunt mult mai periculoase și mai bogate în calorii decât drobul – bogat în verdețuri sau friptura din carne de miel. De aceea, de sărbători, desertul ar trebui consumat la distanță de câteva ore după servirea mesei principale.
Atenție la excesul de ouă
Mare atenție la ouăle fierte și vopsite pentru Paște! Dacă acestea au stat mai mult ore/zile la temperatura camerei, acestea nu trebuie consumate deoarece riscați toxiinfecții alimentare.
Aveți grijă și la excesul de ouă consumate de Paște! Două sunt suficiente mai ales dacă ținem cont de faptul că vor fi consumate împreună cu o porție de șuncă fiartă și bineînțeles alături de legume proaspete!
Băuturile acidulate nu se consumă în timpul mesei deoarece vor dilua sucul gastric, împiedicând astfel digerarea corespunzătoare a alimentelor.
Nu mâncați în grabă – mestecați suficient fiecare îmbucătură!
Nu uitați să consumați cât mai multă apă – specialiștii recomandă minimum doi litri pe zi!
După masa de Paște mulți dintre noi ne dorim să ne relaxăm în compania unui film sau să socializăm în sufragerie. Amânați acest plan! Socializarea este mult mai benefică la o plimbare în natură!
Cina trebuie să fie cât mai ușoară și să nu conțină aceleași alimente bogate în calorii precum cele consumate la masa de prânz. Optați pentru o salată de sezon!
Bucurați-vă de mâncărurile tradiționale de Paște, însă combinați-le corespunzători și consumați-le în cantități moderate!
Citiți principiile noastre de moderare aici!