Semăntul în vederea producerii răsădurilor se face în rânduri, la 5 cm distanţă, în cazul în care acestea se repică şi la 8 cm în condiiţiile în care care nu se repică. Pe rând, semănatul răsadurilor se face mai des în cazul în care se repică şi mai rar când nu se efectuează repicatul.
Adâncimea de semănat este condiţionată de dimensiunea seminţelor, fiind între 0,5 – 1,5 cm. Se practică pentru culturile de seră şi răsadniţă semănatul direct în ghivece nutritive, înlăturându-se asfel repicatul. Maşinile de confecţionat cuburi nutritive sunt prevăzute cu dispozitiv special de semănat direct în cub.
Cantitatea de sămânţă necesară producerii răsadului pentru un hectar de cultură difera de la o specie la alta: ardei 0,8-1,5 kg; castraveţi 0,7 kg; conopidă 0,4 kg; tomate 0,25-0,30 kg; vinete 0,8 -1,0 kg; ţelina 0,1 kg.
Însămânţarea se face eşalonat, în decurs de 7-10 zile, asigurându-se astfel condiţii ca repicatul şi plantatul să fie executate în timpul optim.
Pentru un răsad sănătos
Un răsad de calitate, destinat atât culturii în solarii, în tunele cât şi în câmp deschis se recomandă să aibă 35- 60 de zile vârstă.
După efectuarea semănatului, sămânţa se acoperă cu un strat de 0,5-1,5 cm amestec de pământ, se udă, şi se întinde peste sămănătură o folie de polietilenă, care se menţine astfel pana la începutul răsăririi culturii.
Factorii de vegetaţie, în special: temperatura, umiditatea şi aerisirea trebuie asfel conduşi încât răsărirea să fie grăbită, iar în perioada de la repicat la plantat să fie preîntâmpinată alungirea răsadului şi îmbolnăvirea acestuia.
Când se face repicarea
Repicarea răsadului se face cât mai timpuriu, în faza de cotiledoane şi începutul apariţiei primei frunze adevărate, la circa 6-10 zile de la răsărire, având grijă ca stratul nutritiv să aibă umiditate de 70-80% din capacitatea pentru apă a amestecului şi temperatura de 20-22 grade C.
Rolul cel mai de seamă al lucrării de repicare constă în accesul corespunzător al luminii la plante, precum şi al suprafeţei spaţiului de nutriţie necesar.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!