Până aici, nu am făcut decât să reafirmăm lucruri pe care în mod cert le-ai mai auzit sau citit, și poate pe care nu neapărat le-ai luat în serios – sau, în caz contrar, le-ai adoptat în rutina zilnică deja demult. Ce ai mai putea schimba acum? Conștiința de sine, în primul rând. Curajul de a te uita la alți bărbați care și-au însușit arta eleganței fără surle și trâmbițe, ci cu discreția omului care învață din propriile greșeli. Dar astăzi ne îndreptăm atenția spre întrebările practice puse de majoritatea bărbaților care lucrează într-un mediu profesional, conservator sau permisiv deopotrivă.
1) Cum știi când trebuie să porți costum?
În primul rând, orice loc de muncă are codul sau eticheta sa vestimentară, în privința căreia ar trebui să fii anunțat încă de la început. În al doilea rând, poți învăța cel mai mult observând felul în care sunt îmbrăcați cei din jur. E important să găsești calea de mijloc, între stilul obișnuit al colegilor de birou, propria ta personalitate și aspirațiile tale profesionale. Asta înseamnă că, pentru a fi remarcat, poți să te îmbraci puțin mai bine decât colegii tăi (în cele mai multe cazuri, o mai mare grijă la detalii și puțin umor discret sunt de ajuns), dar niciodată mai bine decât superiorii tăi – o veche regulă nescrisă a birourilor de pretutindeni.
Revenind la întrebare – e simplu: poartă costum când mai mult de 50% dintre colegi îl îmbracă sau când eticheta vestimentară declarată e formală, deși cazurile din urmă sunt tot mai rar întâlnite sau specifice mediilor business stricte.
2) Ce fel de costume să alegi și cum să le asociezi ocaziilor?
Dacă muncești într-un mediu de lucru semi-formal, ar fi bine să porți costum întotdeauna în zilele cu întâlniri importante sau alte evenimente, iar în zilele ceva mai lejere, să adopți o etichetă business casual – cămașă cu cravată, pantaloni la dungă și jachetă sport sau blazer. Asta înseamnă că te poți descurca cu nu mai mult de 3 costume de bază: unul negru, slim, unul gri din lână și unul bej, de vară. Esențial este croiul lor, care trebuie să fie perfect pentru silueta ta, iar materialul din care sunt fabricate să fie de bună calitate. Evită categoric numerele prea mari sau prea mici și nu te da în lături de la vizitele la croitor, aproape indispensabile pentru o garderobă de admirat.
Cât despre modele de costum, trebuie să știi că ai o paletă largă de opțiuni – de la costumul de vară crem sau albastru până la costumele din trei piese sau cele cu sacou la două rânduri de nasturi, atât de populare în ultimele sezoane. Poți jongla cu piesele unui costum, purtând pantalonii cu un blazer sau sacoul la o altă pereche de pantaloni – după un timp vei vedea că posibilitățile sunt nenumărate.
3) Cum să te îmbraci elegant, lăsând la o parte prețiozitatea costumului?
Există o alternativă care câștigă avans în mediile profesionale, și anume stilul business sau office casual – situat undeva între business și smart casual. Cum arată o ținută office casual masculină? În principiu, pantaloni formali (la dungă), o cămașă (poate fi albă sau cu model, dar nu prea stridentă din punct de vedere cromatic), un blazer sau o jachetă sport, în funcție de sezon (poți lua și sacoul unui costum), un pulover sau cardigan într-o nuanță neutră (în sezonul rece) și pantofi formali cu șiret.
Poate mai mult decât în cazul costumului, pe care unii bărbați cu o anumită siguranță vestimentară îl vor purta și fără cravată sau cu pantofi mai puțin obișnuiți, la ținutele office casual contează foarte mult accesoriile, care au potențialul de a te diferenția de ceilalți. Astfel, e preferabil să porți accesorii de calitate, bine alese, care să consolideze echilibrul ținutei, dându-i în același timp o notă personală. Cravata și batista din buzunarul sacoului nu ar trebui să lipsească, pantofii ar trebui să fie impecabili, geanta sau servieta să fie din piele, de calitate, iar cureaua și ceasul să facă un statement stilistic discret, dar adecvat cu restul ținutei. Mai ales în privința ceasului, e recomandabil să eviți un model prea luxos – ultimul lucru asupra căruia ai vrea să atragi atenția ar fi o potențială remunerație „prea generoasă”.
4) Dacă în biroul în care lucrezi nu există niciun fel de etichetă (în afara decenței și a bunului gust minim), cum să te îmbraci distins, fără a părea prea pretențios?
Astăzi, sunt multe domenii în care ținuta de bază se rezumă la jeans, tricou sau cămașă și hanorac – sau, în cel mai bun caz, un blazer de bumbac. Totuși, dacă vrei să faci o impresie bună nu trebuie să recurgi la pantaloni la dungă și pantofi perfect lustruiți – ar arăta ridicol, în comparație cu lejeritatea ținutelor colegilor. Dar poți să fii stilat și dacă porți o pereche de jeans. Mai întâi, ai grijă la croiul hainelor – ele trebuie să-ți complimenteze fizicul, fără a apela la proporții exagerate. Apoi, evită tricourile și cămășile cu mânecă scurtă, puloverele și hanoracele sport, adidașii sau tenișii – acestea ar fi bine să rămână în sfera timpului liber.
Alege-ți un blazer și o jachetă sport din tweed, câteva perechi de pantaloni din bumbac și jeans care să-ți vină bine, două-trei perechi de pantofi din piele sau piele întoarsă (mergi pe modele simple și moderne – Brogue, Derby, pantofi cu cataramă sau fără șiret). Poartă cămăși cu mâneci lungi, pe care le poți sufleca (ai cale liberă și spre culori vii), niciodată scoase din pantaloni. Evită accesoriile fistichii (aici putem include și cravata) și comportă-te cât mai degajat. Toată lumea va observa diferența și nu va lua în derâdere preocuparea ta pentru imagine – ba char dimpotrivă.
___
Urmărește CozacOne pe Facebook:https://www.facebook.com/cozacone.
Citește ultimele articole despre modă și stil masculin, pe blogul nostru:http://www.cozacone.ro/lifestyle/.
Citiți principiile noastre de moderare aici!