Poliţiştii rutieri spun că înainte de a porni la drum, şoferii trebuie să pregătească autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să se informeze despre situaţia traseului pe care urmează să se deplaseze, accesând pagina de internet a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, www.cnadnr.ro sau, pentru detalii, să apeleze numărul de telefon 021/9360 (Comandamentul Central de Iarnă).
Recomandări utile
Poliţia Rutieră Arad spune că pentru circulaţia în condiţii de siguranţă, conducătorii auto trebuie să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere (vizibilitate redusă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă, polei sau umed). Totodată, este necesar să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul dinainte, pentru a putea opri fără probleme la nevoie. Potrivit poliţiştilor rutieri centurile de siguranţă trebuie purtate, indiferent de locul ocupat în maşină, iar viteza trebuie adaptată permanent la condiţiile drum şi trafic. Totodată, agenţii de circulaţie sfătuiesc şoferii să efectueze manevra de depăşire numai după o temeinică asigurare şi că trebuie păstrată în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă. Pentru că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în afara localităţilor şi în timpul zilei, sfatul poliţiştilor rutieri este ca atât sistemul de iluminare-semnalizare cât şi cel de climatizare şi dezaburire (pentru a vedea si a putea fi văzuţi în trafic), să fie folosite. Pentru a nu avea surprize neplăcute, Poliţia Rutieră Arad recomandă verificarea periodică a acumulatorului maşinii. Cel mai important sfat al agenţilor de circulaţie pentru conducătorii auto este ca aceştia să îşi echipeze autovehiculele cu pneuri corespunzătoare.
Sfaturi pentru începători
Nu în ultimul rând poliţiştii rutieri recomandă şoferilor începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari. De asemenea, Poliţia Rutieră Arad atrage atenţia că viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an de practică în conducere este cu 20 de km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Conform prevederilor legale, este interzisă circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a avea montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!