Avem nevoie de legi bune, create pentru siguranța cetățenilor, iar una din aceste legi este cea împotriva violenței domestice, care începând din 28 decembrie 2018, a intrat în vigoare și care permite de altfel polițiștilor să emită ordin de protecție provizoriu. În România secolului 21 acest tip de violență este prezent în societatea noastră foarte des, fiind mediatizate multe cazuri la nivel național care au fost duse la extrem și care s-au terminat într-un mod tragic, din nefericire pentru mai multe mame și soții închise parcă într-un cerc vicios fără scăpare, sub amenințarea pumnilor.
Între primele cazuri
Ei bine, de acum lucrurile s-au schimbat. Unul dintre primele cazuri din Arad în care un bărbat și-a agresat soția și a primit ordin de restricție de la polițiști s-a consumat vineri seara, 1 februarie, în cartierul Grădiște. Iată ce ne spune inspector principal de poliție Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad: „În urma unui apel făcut prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, polițiștii s-au deplasat pe strada Războieni din municipiu, la locuința unei femei, care ar fi sesizat faptul că în timp ce se afla în imobil, ar fi fost lovită la nivelul feței de către soțul acesteia. Pe numele bărbatului polițiștii au emis un ordin de restricție provizoriu, fiind întocmite acte de constatare pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau alte violențe”.
21 de întrebări pentru agresor
Pentru cei care nu știu, vă readucem aminte că ordinul de protecție provizoriu, dispus pentru o perioadă de cinci zile, se emite de către polițiștii care constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Față de agresor, prin ordinul de protecție provizoriu pot fi dispuse și alte obligații sau interdicții: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, membrii familiei acesteia, reședință, loc de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau predarea armelor deținute de acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!