ARAD. Hoteluri, restaurante și cafenele, pe scurt denumite domeniul HoReCa, au fost grav afectate de restricțiile impuse în pandemie. Anul acesta, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat o măsură de sprijin care să asigure o minimă finanțare a acestui sector. Cererile pentru schema de ajutor HoReCa au putut fi depuse până pe 26 iulie, la ora 20:00. Ministerul a asigurat un plafon de finanțare de la bugetul de stat de 2,5 miliarde de lei, buget care a fost depășit de către cele 10.185 de firme care au depus solicitări de finanțare.
Potrivit datelor obținute și publicate de fonduri-structurale.ro, la nivelul județului Arad au fost depuse un total de 219 firme, acestea solicitând în total ajutor de la stat în valoare de peste 37,8 milioane lei. Dintre cei 219 solicitanți, 149 sunt din municipiul Arad iar restul din Chisindia, Dorobanți, Felnac, Frumușeni, Ghioroc, Hălmăgel, Moneasa, Chișineu Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana, Sebiș. Păuliș, Șagu, Săvârșin, Semlac, Șimand, Șiria, Târnova, Vărădia de Mureș, Vinga, Vladimirescu și Zăbrani.
Cea mai mare cerere, la Pecica
Cea mai mare sumă – peste 4,4 milioane lei – este solicitată de o agenție de turism. Urmează o solicitare transmisă de o firmă din sectorul restaurantelor cu o valoare de 3,44 milioane lei, și alte trei agenții de turism, cu sume între 989 mii lei și 1,54 milioane lei. La polul opus sunt 13 microîntreprinderi, care au transmis cereri sub 10 mii lei. În ceea ce privește dimensiunea firmelor care au solicitat ajutor, există o singură cerere depusă de întreprindere ce face parte din companiile mari – aceasta fiind din Pecica și solicitând un sprijin de 112,2 mii lei. Lista e completată de nouă companii mijlocii, 56 de firme mici și 153 de microîntreprinderi.
Toate solicitările intră acum în perioada de evaluare a dosarelor depuse, etapă care va fi asigurată de personalul ministerului, iar evoluția numărului de dosare procesate va fi comunicată de minister printr-un update săptămânal. După finalizarea procesului se va stabili suma finală pentru care există cereri de finanțare, urmând ca imediat după aceea contractele să ajungă la semnat și să se facă plata efectivă a ajutorului.
20% din cifra de afaceri
Toate companiile eligibile primesc ajutor nerambursabil având în vedere că în program nu se aplică, aşa cum a fost în alte programe, principiul primul venit, primul servit. Solicitanţii depun cererea de finanţare cu suma pentru care se încadrează (20% din diferenţa cifrei de afaceri de la 2019 – 2020), iar dacă bugetul alocat va fi mai mic decât totalul solicitat de beneficiari, va fi împărţit proporţional între ei. Sunt eligibile inclusiv microîntreprinderile şi întreprinderile mici care erau în dificultate la 31 decembrie 2019, cu condiţia să nu fie în insolvenţă până la data depunerii cererii de finanţare. Beneficiarii vor avea libertatea să plătească din aceste granturi toate cheltuielile care au legătură cu activitatea eligibilă desfăşurată.
Trimite articolul
XCompania de transport public Arad sa isi ceara cei 2 milioane datorii,apoi banii de salarii(de mizerie) apoi casati si trimiteti dzaului ca incurca depoul,cojile la remat,metalcomp-de pe platoul 9,itb 2,benzina1 si 2,poate mai facem niste bani.,din depoul micalaca cele 6 coji ce sta degeaba,ce mama frass-ului dureazxa atat??
-
Interese.bani frumosi pe tramvaie taiate dar nu ai cu cine==