ARAD. Secția Drumuri Naționale Arad (S.D.N.) din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a întocmit raportul privind stadiul pregătirii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi de pe raza județului Arad, pentru iarna 2022 – 2023. Acesta urmează a fi prezentat în ședința Colegiului Prefectural de la începutul aceste luni.
Pentru că iarna se apropie cu pași repezi, deși temperaturile de afară sunt încă destul de ridicate, drumarii sunt în plin proces de pregătire a stocurilor de materiale necesare, dar și a utilajelor destinate deszăpezirii marilor artere de pe raza județului. Secţia Drumuri Naţionale Arad întreţine, gestionează şi administrează 368,264 km de drumuri naţionale, iar 21 km pe DN 69 (Vinga – Arad) sunt predaţi şi administraţi de S.D.N. Timişoara, prin District Orţişoara.
Permanență la toate punctele
Serviciul de permanenţă este deja activ din data de 1 noiembrie, prin personal propriu, în toate bazele de deszăpezire, punctele de sprijin, la sediile centrale din cadrul Secției Drumuri Naționale Arad, S.D.N. Timișoara și C.I.C. Pecica, în vederea asigurării informării şi raportării stării reţelei de drumuri din administrare, precum şi pentru asigurarea de intervenţii specifice pentru combaterea lunecuşului şi poleiului sau la deszăpezire, atunci când condiţiile meteo o impun.
“Tot personalul care participă la acţiunea de deszăpezire – atât propriu, cât şi închiriat – se va instrui la intrarea în bazele de deszăpezire, punctele de sprijin și CIC”, se arată în raport.
De asemenea, la nivelul C.N.A.I.R. S.A., D.R.D.P. Timișoara, S.D.N. Arad s-a format Comandamentul Operativ pe Timp de Iarnă.
49 de autoutilaje închiriate
Pentru intervenţii, S.D.N. Arad are în dotare 7 autoutilitare, 3 autobasculante și un utilaj multifuncțional, restul utilajelor şi echipamentelor fiind închiriate. Fiecare bază sau punct de sprijin are în dotare un încărcător, 4 până la 7 autoutilitare cu lamă și răspânditor și o autoutilitară pentru revizie şi transport muncitori. În total, sunt închiriate 49 de autoutilaje în regim de permanenţă şi 10 autoutilaje și echipamente sunt disponibile la cerere.
Materiale antiderapante
Conform calculelor, va fi nevoie de aproape 4.000 de tone de sare pentru iarna în curs. Din totalul estimat, cantitatea de 2.889 de tone de sare (material antiaglomerant) este în curs de aprovizionare, iar stocul de sare la această dată este de 1.089 de tone.
Din cantitatea de 135 de tone de clorură de calciu aprobată prin planul operativ de acţiune în iarna 2022 – 2023, cantitatea de 22 de tone este în stoc la această dată, iar restul cantității de aprovizionat se va face odată cu încheierea contractelor de achiziție de către C.N.A.I.R.
Cât privește nisipul folosit pe timp de iarnă pentru combaterea poleiului, nu există stoc momentan. Urmează ca în perioada următoare să se achiziționeze cele 1.000 de tone estimate ca fiind necesare pentru a trece iarna cu bine.
Cantități în iarna precedentă
SDN Arad menționează că în timpul iernii 2021 – 2022, S.D.N. Arad a consumat 7,00 tone de nisip, 2.840 tone de sare și 38 de tone de clorură de calciu, pentru combaterea poleiului şi a zăpezii pe drumurile naţionale administrate, menţinându-le într-o stare de viabilitate bună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!