ARAD. Deşi nu a fost ultima dată când Consiliul Local Municipal s-a întrunit în actuala componenţă, totuşi vineri, 9 octombrie, a fost ultima şedinţă ordinară CLM din mandatul 2016-2020. Şi cum unii dintre consilieri nu au mai prins loc şi în viitorul Consiliu, au fost câteva intervenţii… de rămas bun. S-au adresat mulţumiri, s-au făcut recomandări, s-a lăsat şi un „testament”…
Furău: „Nu vă comportaţi ca o turmă!”
Primul ales care a luat cuvântul în plen a fost social-democratul Gheorghe Furău. „Aş dori să mulţumesc administraţiei Primăriei, doamnelor – în primul rând – care m-au ajutat foarte mult să înţeleg principalele mecanisme de funcţionare a acestei instituţii. Eu am fost onorat de aceşti patru ani şi aproape jumătate. Ce aş dori colegilor mei? Să nu se comporte ca o turmă, conduşi de anumiţi conducători de partide şi să voteze la indicaţii preţioase, ci să voteze cum le dictează conştiinţa. Iar esenţial, zic eu, pentru comisia din care am făcut parte – care s-a numit pompos Învăţământ, Sănătate, Cultură, dar după părerea mea, a fost doar o comisie de culte şi pomeni – aş dori să schimbaţi astfel încât această comisie să fie într-adevăr ceea ce este şi în definiţia ei. Aş dori să mulţumesc în primul rând doamnei Lilioara Stepănescu şi întregului colectiv. Pentru mine a fost o experienţă deosebită. Domnule primar, eu vă doresc foarte mult succes în continuare şi să vă aplecaţi mult mai mult asupra sănătăţii arădene care până acum nu a fost un obiectiv al Primăriei” – a încheiat dr. Gheorghe Furău.
În numele aparatului tehnic din Primărie, primarul ales Călin Bibarţ i-a mulţumit.
Ciupe: „Duceţi la îndeplinire proiectele mele!”
La rândul său, consilierul Ionel Ciupe a ţinut să sublinieze următoarele: „Eu îmi închei al treilea mandat. Nu sunt atât de mulţumit de activitatea Consiliului Local Municipal. S-a cam votat la comandă, asta e situaţia. Aş dori ca următorul Consiliu Local şi domnul primar în special – şi îl rog pe această cale – poate o să reuşească să ducă proiectele mele la îndeplinire. E vorba de Aqua Park-ul de pe ştrand – că tot sunteţi de acord cu el –, pasajul subteran de la Podgoria, statuia lui I.C. Brătianu, făuritorul Marii Uniri, care ar putea să stea vizavi de a lui Vasile Goldiş; poate o să reuşiţi să achiziţionaţi şi Teatrul Vechi – e dorinţa arădenilor şi poate până la urmă o să reuşiţi să rezolvaţi şi problema asta; reabilitarea clădirilor, zona verde, calea ferată din Micălaca poate reuşiţi să o dezafectaţi. Eu vă doresc succes, domnule primar, şi noii echipe şi sper să rezolvaţi aceste probleme, în special cu Monumentul Marii Uniri.”
„Mulţumim frumos. Mulţumim şi pentru testament. Vom încerca” – a replicat primarul.
Săplăcan: „Fiţi uniţi în proiectele importante!”
Aşa cum a făcut-o de fiecare în intervenţiile sale, Gheorghe Săplăcan nu s-a lungit la vorbă nici de această dată, ci a punctat: „Ca decan de vârstă al acestui Consiliu, în cei patru ani am trecut peste multe. Eu îmi închei activitatea în Consiliu fără să fac referire la ceea ce mi-am propus şi ceea ce am realizat sau nu am realizat. Aş vrea să aveţi grijă de acest oraş frumos, să-l duceţi cât mai sus, să fiţi uniţi în proiectele importante, să lăsaţi divergenţele politice şi să luptaţi pentru arădeni” – a spus alesul PSD.
Primarul Călin Bibarţ i-a răspuns: „Am fi foarte fericiţi dacă am rămâne cu moşteniri – ca să nu mai zic testament –, nu doar cu obligaţii, ci şi cu ceva plusuri. Dar le asumăm şi plusurile, şi minusurile.”
Cismaşiu: Nu doar dorinţe, ci şi soluţii
A urmat la cuvânt Mariana Cismaşiu, consilier local municipal din partea PNL: „În familie am fost învăţată că unele lucruri nu se pot realiza decât cu muncă de durată lungă. În aceşti 12 ani de consilier local mi s-a confirmat că, într-adevăr, uneori, degeaba venim să cerem anumite lucruri, că nu se pot realiza. Trebuie bine argumentate, trebuie să respectăm legea. Asta le doresc următorilor colegi care vin în Consiliul Local: să ştie că atunci când îşi doresc ceva sau transmit un mesaj din partea locuitorilor, să vină şi cu soluţia pertinentă şi în limitele legii.”
Bognar, pledoarie pentru spaţiile verzi
Dacă cei patru aleşi ale căror spiciuri le-am prezentat mai sus nu vor face parte din viitorul Consiliu Local Municipal, Levente Bognar face excepţie. El a ţinut să ia cuvântul chiar dacă va reprezenta UDMR în CLM şi în mandatul 2020-2024.
„Aş dori să le mulţumesc pentru colaborare tuturor colegilor. Practic, toţi reprezentăm cetăţenii Aradului. Şi în calitatea mea de preşedinte al Comisiei de Urbanism, am încercat… să nu creadă nimeni că vrem să punem beţe în roate în dezvoltarea Aradului, dar ar trebui să mergem spre o urbanizare gândită. Dacă nu luăm măsuri în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană, vom crea un oraş care nu va funcţiona aşa cum ar trebui să fie: în interesul tuturor. De aceea recomand ca în anumite direcţii pe care le-am discutat în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană, să avem o strategie în ceea ce priveşte crearea de noi cartiere plus zonele verzi. Fără acestea, riscăm ca habitatul şi calitatea vieţii să nu fie aşa cum trebuie. Una dintre deficienţele pe care le avem este aceea că nu avem parcuri. De exemplu, în cartierul Vlaicu nu avem un parc unde să meargă copiii sau cei interesaţi. În fine… avem mall-uri, avem anumite market-uri – foarte bine că le avem – dar sunt ţări în Europa în care prioritatea este zona verde. Bineînţeles că trebuie să ne gândim ce este mai important: interesul economic de moment sau sănătatea generaţiilor următoare care vin după noi. E o provocare şi eu recomand – după câţiva anişori de experienţă în administraţie – să nu uităm aceste lucruri: nu pentru noi suntem aici, ci pentru cetăţeni şi pentru generaţiile care urmează după noi.”
Trimite articolul
XPleaca ai nostrii,vin ai nostrii ,noi ramanem tot ca prostii ,vorba lui Victor Socaciu
învăţăminte pentru cei ce vor veni… in traducere cum sa fure mai elegant!!!