ARAD. Nu doar orașele din județul nostru au steme, așa cum vă informam în urmă cu ceva timp, ci și comunele. Nu există o evidență strictă a acestora, de aceea nu vă putem spune cu exactitate câte localități arădene din mediul rural au câte o stemă aprobată prin hotărâre de guvern. Vă înștiințăm, însă, că în urma ședinței de guvern de săptămâna trecută, două noi comune din județul Arad se pot lăuda că au stemă. E vorba de Ghioroc și Felnac.
Alte comune
Acestea se alătură Târnovei și Ususăului, care au steme aprobate tot în acest an, prin HG 356/2014. Anul trecut, din informațiile noastre, Guvernul a aprobat stemele altor zece comune din județul Arad. Prin 450/2013 s-a aprobat stema comunei Peregu Mare, prin 199/2013 – stemele comunelor Hăşmaş, Petriş şi Socodor, iar prin HG 116/2013 – stemele comunelor Conop, Frumuşeni, Hălmagiu, Olari, Şiria şi Zerind. Cu un an înainte, Guvernul a aprobat, prin HG 129/2012, stemele comunelor Buteni şi Şepreuş. Alte trei localităţi arădene din mediul rural au steme din 2011: Șiștarovăț (prin 980/2011), Birchiş şi Cermei (prin HG 1265/2011).
Element comun
Aşa cum am mai amintit şi cu altă ocazie, stemele localităţilor conţin elemente care simbolizează tradiţiile istorice, precum şi realităţile economice şi social-culturale locale, specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Elementul comun, care se regăseşte pe stemele tuturor localităţilor arădene din mediul rural, este coroana murală cu un turn crenelat, care semnifică tocmai faptul că localitatea are rangul de comună.
Parcurs legislativ
Pentru localităţile care încă nu au o stemă dar au în plan realizarea uneia, precizăm că există o hotărâre de guvern – 25/2003 – care reglementează metodologia de elaborare, reproducere şi folosire a stemelor.
„Elaborarea proiectului stemei se face cu respectarea strictă a normelor ştiinţei şi artei heraldice şi a tradiţiilor româneşti în domeniu, pe baza metodologiei stabilite de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, denumită în continuare Comisia Naţională. Proiectul stemei poate fi realizat de autorităţile administraţiei publice locale prin mijloace proprii sau de către graficieni heraldişti abilitaţi de Comisia Naţională” – se arată în lege. Consiliul judeţean sau consiliul local, după caz, va adopta o „hotărâre de însuşire” a proiectului stemei, apoi acesta se trimite unei comisii judeţene special constituite, în vederea analizării conţinutului acesteia. După ce trece şi pe la un birou zonal al Comisiei Naţionale, proiectul stemei se trimite Ministerului Administraţiei Publice, care va elabora proiectul de hotărâre şi nota de fundamentare şi le va supune spre aprobare Guvernului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!