Cererea mare de produse pascale, în special datorată faptul că şi ortodocşii şi catolicii sărbătoresc Paştele în aceeaşi perioadă, au pus pe jar administraţia locală, precum şi autorităţile cu sarcina de a verifica şi a ţine sub control comercializarea acestora. Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad, a solicitat tuturor instituţiilor implicate să ia măsuri privind comercializarea produselor agroalimentare specifice Sărbătorilor de Paşti şi să iniţieze acţiuni comune pentru respectarea normelor comerciale, sanitare şi veterinare.
Sacrificare în şase locaţii
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentruSiguranţa Alimentelor Arad (DSVSA) a aprobat sacrificarea şi comercializarea cărnii de miel în şase locaţii: Arad – incinta pieţii Obor, str. Pădurii – comercializarea mieilor vii şi sacrificarea lor; Mâsca nr.307, Mâsca – Complex Zootehnic F.N., Hălmagiu, str. Crişan nr.10, Şiclău nr. 88, Caporal Alexa nr.237. În municipiu, comercializarea cărnii de miel este permisă doar în halele agroalimentare din pieţele Mihai Viteazul şi Catedralei.
Măsurile au fost luate „în scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare şi a riscului pentru sănătatea publică, ce decurg din sacrificarea mieilor în spaţii neautorizate şi fără supraveghere sanitară veterinară”, a declarat ieri Gheorghe Ban, directorul coordonator al DSVSA.
Lipsă de igienă!
„Verificările nu vor fi făcute într-o manieră pompieristică, ci pentru că acum cererea este mult mai mare, trebuie să fim atenţi să nu avem surprize din partea unor comercianţi”, a declarat prefectul Călin Bibarţ.
Începând de ieri, inspectorii DSVSA Arad au intensificat acţiunile de control asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică atât carnea de miel, cât şi alte produse tradiţionale. Zilnic, prin pieţe se vor afla câte 2-3 echipaje în judeţ şi câte 3-4 echipaje în municipiu. Până acum, ne-a informat Gheorghe Ban, s-au aplicat amenzi pentru manipularea neigineică a produselor (comercianţii nu au unde să se spele pe mâini, fumau etc.). Mai mult, în zonele autorizate se va afla zilnic personal sanitar veterinar, inclusiv sâmbătă şi duminică.
Preţuri mai mari?
Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei „Crişana” a Oierilor din Arad, ne-a declarat că „numărul mieilor va fi destul de mic, pentru că de această dată Sărăbătorile Pascale sunt şi devreme şi împreună cele ortodoxe cu cele catolice. În acest context este evident că cererea pentru miei va fi mai mare decât de obicei”. În ceea ce priveşte preţurile, Cioranu a subliniat că în mod normal carnea de miel nu se va vinde cu mult mai mult decât în anii precedenţi, preţul fiind stabilit şi în funcţie de cel de export. „Nu cred că se va pune problema importării cărnii de miel. Dacă au fost cazuri dintr-acestea, s-a datorat strict faptului că mieii româneşti au fost abatorizaţi peste hotare, iar mai apoi carnea a fost importată”, a mai subliniat preşedintele „Crişana”.
Îşi unesc forţele
Astăzi este programată o întâlnire între reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Direcţia de Sănătate Publică şi Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului Arad, ocazie cu care se vor stabili echipe de control comune.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!