UPDATE. Cătălin Hreniuc, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a revenit în cursul serii de joi, cu lămuriri referitoare la cele întâmplate de Ziua Mondială a Sănătății, la unitatea medicală: „Referitor la afirmațiile din mediul on-line ale dlui Mihai Vartaci vreau să vă aduc la cunoștință faptul că ziua de 07 aprilie este zi liberă pentru cadrele medicale, însă cu condiția asigurării actului medical pentru pacienții care se adresează spitalului. Medicul despre care vorbiți dumneavoastră a fost astăzi la spital – desfășurându-și activitatea atât în cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică cât și în cabinetul de specialitate din ambulatoriu. Medicul a programat pacienta la ora 07.30 deoarece, înainte de a i se efectua intervenția chirurgicală, trebuia să fie testată COVID-19, de către un asistent medical. Medicul a ajuns la cabinetul de specialitate la ora 08.00 și a efectuat intervențiile programate pentru pacienții prezenți. Am verificat personal programul medicului. Asistenta medicală din ambulatoriu – care efectuează triajul pacienților – nu avea de unde să știe dacă medicul este sau nu la serviciu, în condițiile în care aceasta își desfășoară activitatea la parterul clădirii iar cabinetul este la etajul I. Nu este scuzabil faptul că la ora 07.30 cabinetul din ambulatoriu era încuiat și vă asigur că în fiecare dimineață voi verifica personal situația din cabinetele de specialitate și voi da avertismente acolo unde va fi cazul. De asemenea, în cursul zilei de mâine voi purta discuții cu tot personalul medical implicat pentru a afla motivul pentru care lipseau din cabinet la ora 07.30. Îl îndemn pe dl Vartaci să îl contacteze pe medic pentru a reprograma intervenția chirurgicală și îmi exprim pe această cale întregul regret pentru situația creată.”
O problemă veche
Între timp, mai mulți arădeni spun că situația cu care s-a confruntat Mihai Vârtaci nu este un caz singular, mai multe persoane fiind trimise acasă de la Județean pe motiv de …zi liberă, în cursul zilei de joi. Pe de altă parte, nu este prima dată când cititorii noștri reclamă nerespectarea programului afișat în ambulatoriu. Dacă directorul medical va și face verificările de rigoare și va reuși să facă măcar puțină ordine acolo, rămâne de văzut.
ARAD. Chiar de Ziua Mondială a Sănătății, un arădean a avut parte de o experiență de neplăcută, tocmai la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Aici, se pare că, deși aveau pacienți programați pentru intervenții, medicii și-ar fi luat zi liberă, fără să anunțe în prealabil și bolnavii pe care i-au chemat să îi trateze joi, 7 aprilie. Cel puțin așa reiese din relatarea arădeanului care s-a confruntat cu această situație.
Mihai Vârtaci și-a spus povestea și pe pagina de socializare, indignat de modul în care a fost tratat el, dar mai ales persoana programată pentru intervenție, adică bunica sa, o femeie în vârstă de 87 de ani, greu deplasabilă:
“Acum o săptămână, joi, bunica, care are 87 de ani, s-a trezit cu o rană infectată pe spate, sub omoplat! Am luat legătura cu medicul de familie, consult, bilet de trimitere către Chirurgie Plastică, rețetă cu antibiotic, curățat rana, pansat! A doua zi dimineața, vineri, mergem la policlinica Spitalului Județean, la Chirurgie! Stăm la coadă, intrăm, o consultă medicul, ne spune să continuăm cu curățarea și pansarea rănii și ne vedem joia viitoare, adică azi (n.n. joi, 7 aprilie) la 7:30 pentru a o opera! Azi, o urc pe bunica în mașină, cu bagajul făcut pentru internarea de o zi și pentru a fi operată și mergem la policlinică! La intrare, mă întâmpină o doamna asistentă care mă întreabă unde mă duc! Ii spun că la Chirurgie Plastică, pentru că avem programare pentru operație! < Mergeți degeaba ca nu e nimeni>, îmi spune ea! < Cum???? Cred ca a trecut 1 aprilie și e cam devreme pentru glume>, zic eu! Avem programare pentru operație! < – Nu e nimeni, pentru că e Ziua Mondială a Sănătății și doctorii și-au luat liber. Puteți merge să vă convingeți! ” >, vine răspunsul doamnei asistente!
După acest dialog avut cu asistenta, arădeanul a urcat totuși la etajul I al Policlinicii, pentru a se convinge singur că, într-adevăr, la Chirurgie Plastică nu e nimeni:
„Eu, Toma necredinciosul, urc până la etajul 1, până la cabinet, unde un domn aștepta, tot cu programare pentru operație, dar era din județ și abia mai târziu se putea întoarce acasă! Cobor plin de nervi și o întreb pe doamna asistentă dacă de Ziua Sănătății nu se lucrează, adică pacienții pot muri? Doamna a ridicat din umeri! Mi-am cerut scuze față de ea, pentru că ea nu are nici o vină și deși era <sărbătoare>, ea era la lucru! Mă întreb, oare pentru ce plătim atât amar de bani pentru aceste așa zise asigurări de sănătate? Oare acești medici când au făcut programările, le-au făcut în bătaie de joc? Oare au uitat că au depus un jurământ? O zi liberă e mai importantă ca viață pacienților? Și uite încă un motiv pentru care avem cel mai mare procent de emigrare, pe timp de pace!”
Conducerea SCJU investighează
Legat de cele povestite de către arădeanul în cauză, am solicitat un punct de vedere din partea directorului medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, medicul neurolog Cătălin Hreniuc. Acesta ne-a declarat că, deocamdată, nu poate spune prea multe, până când nu va sta de vorbă cu cadrele medicale implicate:
„Trebuie să vorbesc atât cu medicul în cauză, cât și cu asistenta la care se face referire, pentru a vedea cum stau lucrurile. Nu vă pot spune mai multe până atunci, deși eu știu că s-a lucrat în ambulatoriu pe parcursul zilei de azi (n.n joi), chiar dacă personalul medical ar fi putut să-și ia zi liberă. Dar, în momentul în care voi avea toate datele, voi reveni pentru a clarifica situația. Ca regulă generală, vă pot spune însă, că la ora 07:30 sunt programați pacienții nevaccinați, pentru a fi testați înainte de operație.”
Zi liberă în contractul colectiv de muncă
Managerul interimar al spitalului, ec. Florina Ionescu spune că, într-adevăr, de Ziua Mondială a Sănătății personalul medical își poate lua zi liberă, pentru că este prevăzută în contractul colectiv de muncă:
„Noi am trimis o adresă prin care am specificat că ziua liberă poate fi luată, cu asigurarea continuității și a respectării programărilor.”
Rămâne de văzut care va fi concluzia la care va ajunge conducerea Spitalului Clinic Județean în acest caz, dacă este vorba despre o lipsă de comunicare între medic și pacient, între asistentă și medic și dacă, într-adevăr, la ora 7:30, oră la care pacienta a fost programată, s-a aflat cineva pe secția de Chirurgie Plastică sau nu.
Trimite articolul
X”trebuie sa vorbesc cu medicul in cauza” , Managerul spune caaaa, sa vedem… Intrebarea mea este, pacientul a fost la ceva centru din asta de informare turistica de nimeni nu stie nimic? Nu sunt oaresce reguli prin spitale? Oare la privar ar fi facut la fel? Numa intreb…
Amu na, cu gandul la chef, de unde dreaq sa-si aduca aminte de muritorii de rand care-i platesc leafa?! Si daca murea, o trecea la COVID…
La Spitalu Județean greu te ajută un doctor stai cu orele și după ce ai întrat și ți-se ia analizele stai cu orele nu prea sunt interesați dacă ajungi acolo
Pe cat posibil ar fi bine sa nu ajungi pe mana astora daca se poate
Nu e de mirare ca cei ce au bani se duc in Ungaria sau si mai departe.
vai de noi !
În multe cazuri aștepți la cabinete pana ce medicii se hotărăsc sa coboare ptr consultCorb la corb nu și scoate ochii Chiar crededti ca bolnavul are dreptate????Se acoperă unii pe alții Bolnavei ii doresc multa sanatate
In 07.04.2022 au avut invocat Ziua Mondiala a Sanatatii pentru indolenta, dar sa vedem ce au sarbatorit in zilele de 4 si 5 aprilie a.c. , pentru ca o proba de laborator pentru depisatarea Covid 19 , prelevata unui copil de 7 ani de lucratorii de pe Salvare, la ora 12,30 in data de 4 aprilie , a intrat in laborator pentru prelucrare in ziua de 5 aprilie 2022 dupa ora 14 si asta dupa multe telefone, intrebari, interventii , atlfel cred ca era prelucrata … dupa ziua mondiala a sanatatii. I-am intrebat pe toti cei cu care am vorbit, de la DSP pana la Spitalul Clinic de Urgenta Arad (cu mentiunea ca la call-center -ul Covid 19 raspunde un operator de date si directorul economic!!!!) care este TERMENUL LEGAL de eliberare a rezultatului testului PCR si raspunsul a fost ca nu exista un astfel de termen. Asadar, se poate elibera si dupa 30 de zile ?!Cum explica managerul, directorul medical , medicii (mai sus de ei nu mai e decat cerul) faptul ca acelasi test PCR prelevat aceluiasi copil , in mediu privat, respectiv la punctul de testare al SC TEHNOMED GROUP SRL , in data de 05.04.2022 ora 16 si 19 minute , a primit rezultatul in data de 05.04.2022 ora 1 si 9 minute, respectiv dupa 9 ore , iar cel de la “judetean” a fost primit dupa 27 de ore? Mai vreti ? Va mai spun, dar nu mai am aici loc.
Nu mai fiti carcotasi, domnul doctor Cătălin Hreniuc nu poate fi prezent in acelasi timp in toate sectiile, si cabinetele spitalululi, cu siguranta dumnealui va verifica si va lua masurile necesare. In mod sigur au fost disfunctionalitati, dar nu trebuie sa bagati imediat cartus pe teava. Este adevarat ca in cauza vorbim despre sanatate si despre urgente, dar nu putem sa generalizam si sa acuzam toti medicii si toate asistentele medicale, ori infirmierele de lipsa de profesionalism sau de omenie.
-
@Mihai, nu acuzam toti medicii si toate asistentele dar, ar trebui sa existe si in spitale o organigrama, o scara ierarhica(functionala) si sa se cam stie ce se intampla. La privat, prin fabrici, o intarziere la munca te lasa fara bonuri de masa, de exemplu. Pe de alta parte, acu-s vreo doi ani m-am operat la chirurgie plastica, am avut o chestie urata. M-a operat doctorul ala cu B, sincer am fost super hiper impresionat si multumit. Nota 10. Dupa operatie am vrut sa-i dau 500 de ron si a ras de mine. Nu aveti ce face cu banii? Si oricum am terminat. Sincer, am tot insistat si nu a vrut sa-i ia. Nu vreau sa par neam prost dar chiar nu le simteam lipsa. Dar, cu alta ocazie am dus pe cineva la urgenta, accidentat. A stat saracul acolo pana i-au ramas mici pantofii. De ce unii pot si altii nu? Macar un calmant sa-i fi dat, nu stiu ca nu sunt medic, dar cum poti sa te uiti la cineva care sufera groaznic si sa-i spui ca trebuie sa astepte? Despre asta vorbim, aia 10-20 la suta care nu au nici o treaba…
Mare lucru si democratia asta !! Fara a nesocoti disfunctionalitatile din domeniu,cred ca orice nemultumit poate face cu ou si cu otet(sa nu zic altfel…) pe oricine,si vorba ceea HPo la telegraful,adica la presa unde isi varsa umorile.Asa inteleg unii democratia si presa rolul ei.