18 locuri libere în plus în liceele arădene, la câteva zile de la repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat, la nivelul județului Arad. Cauzele acestei mici creșteri sunt fișele de înscriere completate greșit, elevii care nu au medii suficient de mari sau cei care nu s-au înscris până în data de 17 iulie, când a fost ultima zi în care se puteau înscrie.
Motive variate
Dacă elevii nu s-au înscris la școlile la care au fost repartizați, locul acela devine liber, deducându-se că elevul nu e interesat de locul respectiv și nu dorește să se înscrie. Aceasta este explicația plusului de locuri libere. „Poate copilul s-a răzgândit și nu mai merge la școală, pot fi varii motive, nu poți avea un control total asupra situației. Asta explică de ce avem în plus câteva locuri libere, față de câte credeam noi că vom avea” – a declarat inspector şcolar general adjunct Nicolae Pellegrini pentru Jurnal Arădean/aradon.ro
Cazurile speciale
Rezolvarea cazurilor speciale se va face vineri, 21 iulie, fiind vorba despre câteva cazuri medicale și aproape 20 de cazuri de copii care fie și-au completat greșit fișele de înscriere, fie și-au selectat opțiuni pentru care nu au avut, însă, media necesară. După rezolvarea acestor cazuri se va „trage linie”, urmând ca până în septembrie să nu se mai întâmple nimic.
Specializările fără elevi
Specializările la care absolvenții clasei a VIII-a nu s-au înghesuit sunt „Mecanică” de la Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana, unde din 28 de locuri disponibile, 22 au rămas libere și specializarea „Electrică” de la Liceul Tehnologic „Sava Brancovici” din Ineu, unde din 28 de locuri, 21 au rămas libere. Situații nu foarte îmbucurătoare sunt și la Liceul Teoretic „A.M.Guttenbrunn” din Arad, unde la specializarea „Filologie” cu Germană Matern, din 28 de locuri, doar zece au fost ocupate și la Liceul Teoretic „J.G.Tajovsky” Nădlac, specializarea „Științe Sociale” cu limba maternă Slovacă, unde doar 11 locuri din cele 28 disponibile au fost ocupate.
„În cazul acestora rămâne să vedem ce se va întâmpla. Speranța este ca în toamnă, când copiii vin la școală, să reușim să îi convingem să meargă spre acele clase, deoarece pentru doi-trei copii, nu putem să facem o clasă” – a declarat inspector şcolar general adjunct Nicolae Pellegrini.
„Se limpezesc apele în toamnă”
Pellegrini a adăugat că „lucrul acesta nu se poate face acum, deoarece întotdeauna, toamna avem un număr de peste o sută de copii care vin atunci să se înscrie. Este vorba despre copii corigenți, care nu au avut șansa să participe la Evaluarea Națională și tot felul de alte cazuri ieșite din comun. Dacă nu se reușește nici în toamnă ocuparea acestor locuri, clasa respectivă nu se face, iar acei câțiva copii înscriși, totuși, se redirecționează către alte clase. Se reglează întotdeauna lucrurile în septembrie și se limpezesc apele” – a conchis optimist inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Pellegrini.
Citiți principiile noastre de moderare aici!