Legea 360 din 2002, privind statutul poliţistului, abundă în oferte de acest gen. Articolul 31, alineatul 2, din lege specifică, de pildă, faptul că: Soţul sau soţia poliţistului mutat/mutată în interesul serviciului în altă localitate, care a fost încadrat/încadrată în muncă şi a întrerupt activitatea datorită mutării împreună cu soţul sau soţia, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 50% din salariul de bază al poliţistului, până la o nouă angajare sau până la prestarea unei alte activităţi aducătoare de venituri, dar nu mai mult de 9 luni .
Drepturi şi după pensie
În lege se mai prevede faptul că poliţistul va fi sprijinit în construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei, a unei locuinţe proprietate personală în localitatea în care îşi are sediul unitatea de poliţie la care este încadrat, în condiţiile legii. Poliţistul care are o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani poate cumpăra locuinţa de serviciu .
Poliţiştii pensionaţi şi soţiile sau soţii acestora beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate specific apărării, ordinii publice, singuranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti şi au acees la casele de odihnă, sanatoriile, bazele sportive şi alte spaţii pentru odihnă şi agrement, care aparţin şi sunt (doar) în administrarea Ministerului de Interne.
Învoiri plătite
În articolul 28 al legii privind statutul poliţistului se specifică faptul că acesta are dreptul, alături de alte sporuri, premii şi prime, şi la învoiri plătite. Conform legii 360/2002, salariul de bază al unui poliţist cuprinde salariul corespunzător funcţiei îndeplinite, gradului profesional deţinut, gradaţiile, sporurile pentru misiune permanentă şi, după caz, indemnizaţia de conducere şi salariul de merit.
Parte din drepturile câştigate de-a lungul anilor de poliţişti au fost, însă, propuse spre eliminare de către foştii, dar mai ales actualii guvernanţi.
În aceeaşi oală
Drepturile prevăzute de legea 360 din 2002 se aplică tuturor poliţiştilor, încadraţi fie după ce termină cursurile Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza , fie din sursă externă. Adică se aplică şi adevăraţilor profesionişti, dar şi celor cu “bube în cap” (subofiţeri care anunţă clanurile interlope din oraş că urmează să fie săltate , ofiţeri de poliţie anchetaţi penal de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie etc.).
I.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!