Situaţia de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Arad (SJA) este tot mai gravă, pe zi ce trece. Blocarea posturilor şi pensionările din rândul lucrătorilor fac tot mai grea asigurarea permanenţei în substaţiile din judeţ. „Am ajuns în situaţia să detaşăm personal dintr-o localitate în alta pentru a avea măcar un echipaj pe tură. Cele mai mari probleme le avem la substaţiile din Pecica şi Chişineu–Criş.
La Ineu, de exemplu, aveam două echipaje pe tură, iar acum nu mai avem decât unul singur. Suntem nevoiţi să trimitem asistenţi şi la alte substaţii, altfel riscăm ca acestea să fie închise”, a declarat Roberto Schill, managerul SJA. La Lipova, există un echipaj complet pe tură numai pentru că asistenţi din Arad au fost trimişi să lucreze acolo. „Dacă nu asigurăm permanenţa, conform legislaţiei în vigoare, ne-ar fi retrasă autorizaţia, iar substaţia ar fi desfiinţată. Nu vrem să se ajungă în situaţia aceasta, aşa că preferăm să trimitem asistenţi din altă parte peste tot unde este nevoie, în ideea de a menţine în funcţiune aceste substaţii”, mai spune Roberto Schill.
Cu toate acestea, se întrevede o speranţă pentru deblocarea posturilor temporar vacante. Ministrul a emis un ordin pus la transparenţă pentru a da drumul la angajări pe perioadă determinată în ceea ce priveşte personalul de pe ambulanţă.
Problemele Serviciului Judeţean de Ambulanţă au apărut după ce mai mulţi asistenţi şi asistente au intrat în concediu maternal sau s-au pensionat. „Deoarece posturile sunt blocate încă de anul trecut, nu am putut să înlocuim personalul care a plecat. Nu am avut altă soluţie decât să ne descurcăm cu ce am avut. Acum, Ministerul Sănătăţii ne oferă o speranţă: a fost pus la transparenţă un ordin al ministrului prin care vom primi derogare şi vom putea angaja pe termen limitat personal medical. Acest lucru ar putea fi un mic colac de salvare pentru noi”, a mai adăugat Schill.
Se bazează pe voluntari
Un lucru mai rar întâlnit şi un gest extraordinar îl fac doi tineri absolvenţi ai Şcolii Postliceale de asistenţă medicală de urgenţă. De aproximativ o lună şi jumătate, cei doi lucrează absolut gratuit, sub formă de voluntariat, pentru Ambulanţă. „Nu au ratat nicio tură şi i-am inclus deja în programa noastră. Lucrează gratuit, fără a avea vreun beneficiu de pe urma muncii depuse. Cu toate acestea, eu consider că asemenea oameni care sunt capabili să depună orice efort pentru a salva vieţi trebuie şi răsplătiţi.
Deocamdată, nu avem posibilitatea, dar sperăm să putem angaja personal măcar pe un termen limitat”, a declarat managerul Ambulanţei. Mai mult, deşi ambii voluntari sunt din Arad, unul dintre ei este detaşat la substaţia din Lipova. Alţi voluntari cu care SJA mai are noroc sunt studenţii de la Medicină şi elevii de la postliceală, care vin şi lucrează benevol în folosul comunităţii. „Chiar avem un student în anul terminal la Medicină, care, de doi ani de zile, vine şi face voluntariat la Ambulanţă”, spune Schill.
Mai rău în altă parte
Deşi situaţia SJA Arad este una gravă, Schill spune că nu este unică în ţară. „Noi avem probleme mari de personal, dar sunt judeţe în care situaţia este mult mai gravă decât noi. Angajaţii de abia pot asigura permanenţa în multe oraşe mari, nu doar în substaţii”, precizează Roberto Schill.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!