Evenimentul a reunit experți tehnici judiciari, evaluatori, membrii ai Corpului Experților Tehnici din România din filiala Arad, filiala Timiș, filiala Bihor și filiala Hunedoara. De asemenea, la această conferință au participat reprezentanți ai Curții de Apel Timișoara, ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, ai Inspectoratului Județean de Poliție Arad, avocați, juriști, cadre didactice ale Facultății de Științe Juridice, studenți și masteranzi.
La Conferință au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Ana Maria Grămescu, președintele Corpului Experților Tehnici din România, lect. univ. dr. Mihaela Aghiniței de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultății de Științe Juridice, lect. univ. dr. Lucaciuc Ștefan – judecător Curtea de Apel Timișoara, Conf. univ. dr. Creț Daniela, Conf. univ. dr. Palcu Pavel, Lect. univ. dr. Mara Teodor, expert criminalist inspector Mocanu Alexandru.
Prof. univ. dr. Ana Maria Grămescu, președintele Corpului Experților Tehnici din România, a declarat: „În cadrul Corpului Experţilor Tehnici funcţionează Institutul Naţional de Pregătire Profesională a Corpului Experţilor Tehnici, al experţilor tehnici judiciari şi extrajudiciari, Institut care nu demult a înfiinţat Colegiile Consultative pe zone de dezvoltare regională şi zona Curţilor de Apel. Aceste Colegii Consultative reprezintă actul de expertiză tehnică pe zone pentru o jurisprudenţă a expertului tehnic judiciar. Pe această zonă acest Colegiu Constultativ se va desfăşura la Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad. Mulţumim d-lui. preşedinte, mulţumim d-lui decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii, persoane foarte sufletiste şi receptive la tot ceea ce înseamnă nou în actul de expertiză tehnică, atât la nivel naţional cât şi la nivel european. Propunem d-lui rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean să fie şi membru de onoare al Institutului nostru de pregătire profesională, membru al Consiliului Ştiinţific.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, a precizat: „Universitatea noastră poartă numele lui Vasile Goldiş, cel care alături de ceilalţi corifei ai Marii Uniri au emanat prima idee a reunificării provinciilor româneşti într-un stat unitar, cel mai important act din istoria post modernă a ţării noastre, care a dat naştere României de astăzi. Reuniunea de astăzi este una foarte importantă pe plan naţional pentru acest Corp de Experţi Tehnici şi de aceea vreau să subliniez importanţa şi necesitatea internaţionalizării activităţii d-voastră, la fel ca şi în alte domenii fiind necesară armonizarea legislaţiei noastre cu cea europeană. De asemenea, la cursurile pe care intenţionaţi să le organizaţi, Universitatea noastră îşi oferă tot sprijinul prin specialiştii noştri, de aceea subliniez încă odată importanţa acestor cursuri de perfecţionare pentru experţii tehnici existenţi, deoarece în toate domeniile au apărut în ultimii ani probleme noi care necesită o abordare şi o rezolvare nouă a acestora. Vă doresc mult succes şi vă asigurăm, încă o dată, de tot sprijinul nostru”.
Decanul Facultății de Științe Juridice Conf. univ. dr. Berlingher Daniel, a precizat: „Acest eveniment se înscrie pe linia acțiunilor desfășurate de Asociația profesională Corpul Experților Tehnici din Romania în parteneriat cu Facultatea de Științe Juridice a UVVG, cu institute de cercetare, cu reprezentanții instituțiilor participante la actul juridic, având urmatoarele obiective: îmbunatățirea standardelor de calitate a expertizelor tehnice judiciare şi extrajudiciare; îmbinrea armonioasă a misiunii principale de asigurare a nivelului calitativ al expertizelor tehnice cu cea de dezvoltare, investigare şi cercetare ştiinţifică în scopul asigurării eficienţei solicitate de societatea civilă; consolidarea actului de educație informală si nonformală in mediul academic in concordanta cu piata muncii cu exigentele societatii civile; dezvoltarea de noi direcții de cercetare, programe profesionale care sa raspunda exigentelor nationale si europene; aplicarea prevederilor legale cu maximă celeritate, a cunoașterii cadrului legislativ european, cat și a promovării unor propuneri sustenabile in legislația actuala din Romania care sa armonizeze activitatea de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară nationala cu legislația europeană specifică; creşterea prestigiului activităţii de expertiza tehnică, implicând totodată preocuparea constantă ca asociatia să se afirme ca o structura de înaltă performanţă, cu recunoaştere naţională şi internaţională”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!