Un eveniment de tradiție care a reușit să se impună în agenda culturală a județului. Simpozionului Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze”, organizat de Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze s-a desfășurat marți, 12 noiembrie, la Arad. Sala Ferdinand a Palatului Administrativ i-a găzduit pe cei 27 de autori de lucrări, dar și pe tinerii și arădenii care au dorit să participe la eveniment. În parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură, Consiliul Local Municipal și Asociația Con Brio, Simpozionul s-a remarcat prin prezențe academice de excepție, dar și printr-o diversitate a lucrărilor ce nu trebuie ignorată.
Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, a deschis lucrăile simpozionului: „Momentul de astăzi este pentru noi un moment cu totul special. Cea de a V-a ediție a Simpozionului Internațional «Cultura și Civilizația Chineză. Dialoguri Româno-Chineze» este o ediție aniversară, care este dedicată împlinirii a 70 de ani de relații diplomatice și de prietenie româno-chineze. Recent, E.S. Yu Jiang, ambasadorul R.P. Chineze în România, a declarat că țara sa nu-și uită vechii prieteni, iar România este un prieten vechi. Alături de noi se află cele mai importante personalități politice și cele mai importante personalități culturale ale Aradului. Domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, are meritul remarcabil pentru promovarea relațiilor româno-chineze, care aproape nu existau până la venirea domnului Cionca la conducerea CJA. Primăria Arad e reprezentată de domnul viceprimar Ionel Bulbuc, Primăria Pecica e reprezentată de domnul viceprimar Miodrag Stanoiov, Colegiul Național Moise Nicoară de doamna prof. dr. Diana Achim, directorul instituției, Consiliul Local Municipal e reprezentat de doamna Mariana Cismașiu, și ne este alături și doamna dr. Corina Crișan, consilier județean”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.
Felicitări de la Ambasadă
Prof. univ. dr. Ioan Biriș, vicepreședintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze a dat citire scrisorii de felicitare trimisă Forumului de E.S. Yu Jiang, ambasadorul R.P. Chineze în România. „Cu ocazia deschiderii Simpozionului Internațional «Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze», permiteți-mi în numele Ambasadei Chinei în România și în numele meu personal, să vă acord sincere felicitări cu ocazia deschiderii acestui eveniment! […] Simpozionul Internațional „Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Româno-Chineze” este deosebit de important pentru îmbunătățirea înțelegerii reciproce a celor două popoare și consolidarea prieteniei tradiționale dintre cele două părți, acesta fiind un cadou cultural pentru sărbătorirea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări”, a transmis E.S. Yu Jiang.
Despre importanța relațiilor cu China a vorbit și Iustin Cionca: „De la preluarea mandatului, mi-am propus ca județul Arad să fie unul dintre actorii principali ai acestui parteneriat între România și China. Doamna președintă Lizica Mihuț a contribuit la familiarizarea arădenilor cu spiritul cultural chinez. Astfel se crează punți de comunicare accesibile publicului larg”.
Viceprimarul Ionel Bulbuc a ținut să menționeze că simpozionul a fost introdus în calendarul evenimentelor culturale ale municipiului. „Ne bucurăm că și noi, la rândul nostru am reușit să contribuim la întărirea relaților de prietenie prin semnarea acordului de colaborare între Arad și orașul Jiangsu. Prietenia profundă dintre cele două popare s-a bazat pe încredere și respect reciproc”, a spus Bulbuc, care a ținut să o felicite pe prof. univ. dr. Lizica Mihuț, pentru modul în care contribuie la întărirea relațiilor româno-chineze.
Prezentarea volumului III
Despre prietenia româno-chineză au mai vorbit Mariana Cismașiu și Diana Achim, aceasta din urmă făcând și o prezentare a volumului al III-lea al lucrării „Cultura și civilizația chineză. Dialoguri româno-chineze”, după care a urmat prezentarea lucrărilor pregătite de cei 27 de participanți.
Trimite articolul
Xin sala a fost plin de chinezi,ca nici nu puteai sa arunci un bob de orez…este jenant sa vezi tot felul de veleitare sau veleitari ce spera la un ciolanut,vreun zbor in China pe banii statului,si care in trecut au fost cadre de nadejde ale partidului unic;cit despre tinerii prezenti,saracii au fost adusi.
Bai omule bun… ..ce preocupari au acesti asa zici profesori..poporul asta si copiii lui nu cunosc istoria neamului romanesc iar astia vorbesc despre chinezi..de parca comunitatea chineza din Arad convietuiste aici de sute de ani…. Un anumit ONG mananca niste banii publici.. rusine sa va fie !