ARAD. Sinagoga Ortodoxă din Arad, un monument istoric vizitat des de turiştii care vor să vadă clădirile emblematice ale municipiului nostru, nu pare că va reveni la „viaţă” prea curând. Chiar dacă, în urmă cu patru ani, Consiliul Judeţean Arad a preluat în folosinţă gratuită, pentru 49 de ani, imobilul de pe strada Cozia. Vicepreşedintele instituţiei de atunci, Claudia Boghicevici, anunţa faptul că sinagoga va deveni secţie a Complexului Muzeal Arad. „O colaborare între Consiliul Judeţean, prin Complexul Muzeal, şi Comunitatea Evreilor din Arad este benefică pentru toată lumea, deoarece, pe de o parte, se decongestionează activitatea din cadrul Complexului Muzeal, iar pe de altă parte, clădirea Sinagogii va putea fi conservată, mai bine pusă în valoare şi va reprezenta un plus pentru potenţialul turistic arădean”, spunea, la vremea respectivă, Boghicevici. Numai că de atunci au trecut patru ani şi nu s-a mai întâmplat nimic. Sau aproape nimic.
S-a mai întâmplat un singur lucru notabil: Consiliul Judeţean Arad a decis să renunţe la contractul pe care îl avea cu Comunitatea Evreilor din Arad, contract în baza căruia Sinagoga Ortodoxă a fost dată în folosinţă gratuită către instituţia judeţeană.
Interpelaţi recent pe marginea situaţiei sinagogii de pe strada Cozia, reprezentanţii CJA au spus că au renunţat la clădire pentru că nu puteau investi bani în reabilitarea imobilului, ţinând cont de faptul că nu este al Judeţului şi nici măcar nu a fost întocmit un contract de concesiune pe 49 de ani, ci doar unul de folosinţă gratuită. Iar de bani europeni, fără contract de concesiune, nu poate fi vorba.
Despre acest lucru se vorbea şi în urmă cu patru ani. „Dacă respectiva clădire ar fi luată în concesiune, am avea posibilitatea să depunem proiecte de finanţare pentru restaurarea Sinagogii. Dar aşa, dacă avem doar drept de folosinţă, toate investiţiile vor trebui realizate din banii Consiliului Judeţean. Şi vorbim de investiţii uriaşe, ţinând cont de faptul că Sinagoga este un monument istoric, iar toate lucrările au un regim special”, spunea Marius Sulincean, fost consilier judeţean, în cadrul şedinţei din 2017 în care s-a votat contractul încheiat între CJA şi Comunitatea Evreilor. Dar atunci, atât conducerea Judeţului, cât şi aparatul tehnic au ţinut să precizeze faptul că vor fi identificate fondurile necesare pentru reabilitarea sinagogii şi transformarea ei într-un muzeu. Şi cu atât s-a rămas, cu promisiuni.
Raoul Vizental, preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, spune că a fost anunţat că CJA a renunţat la clădire, şi atât. „Încă nu am primit un document oficial prin care Comunitatea Evreilor să fie anunţată de rezilierea contractului, ci a fost doar o discuţie în care mi s-a transmis că CJA renunţa la sinagogă. Cei de acolo mi-au propus să le donăm clădirea cu titlu gratuit, ca să poată investi în reabilitarea ei. Că altfel, pe contract pe 49 de ani, nu se poate. Nu am putut să cedez imobilul, nu este proprietatea mea personală. Eu ocup o funcţie trecătoare, nu pot să decid eu, din pix, să renunţ la o proprietate a Comunităţii Evreilor”, ne-a spus Vizental. În calcul a fost luată şi o posibilă vânzare-cumpărare, dar şi acest demers a fost stopat anul trecut, din cauza pandemiei de Covid-19.
Caută soluţii
În altă ordine de idei, preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad spune că se caută soluţii pentru ca Sinagoga Ortodoxă de pe strada Cozia să nu fie condamnată la distrugere. „Nu pot să spun prea multe deocamdată, dar am făcut demersuri pentru identificarea resurselor financiare necesare pentru reabilitarea sinagogii. Sperăm să reuşim să şi obţinem banii, mai ales că este vorba despre o sumă importantă”, a spus Raoul Vizental.
Trimite articolul
XDin ciclul “CJArad și bătutul apei în piuă”.
Păi , măi “destepților” acu’ câți ani ati facut acel contract, nu ati stiut că nu e de nici un folos? Și nu mă luați că “au fost alții”, că majoritatea “tăietorilor de frunze la câini” de acolo, își fac veacul de zeci de ani in CJA.
SI, apropo, de Teatrul Mic tot așa v-ati fi ocupat dacă l-ați fi preluat ? Bănuiesc ca da…! 🤔
afacerea era buna pentru Comunitatea..cladirea era reconditionata si refacuta pe bani CJ apoi revenea in stare buna inapoi comunitatii..ca oricum statea degeaba asa macar nu ii costa restaurarea..inteligent! dar nici CJ nu sunt prosti…bravo
-
Ba da, CJA cei mai prosti din curtea școlii…ei și primăria municipiului, parcă e concurs de amatorism. Dar mai prost e cel care-i tot votează
sinagoga ortodoxa ???