Economia arădeană a fost zguduită în această săptămână de vestea celor de la Greenbrier Industries care au anunțat că închid fabrica Astra Rail Industries din Arad. Fabrica de vagoane marfă va fi închisă definitiv, aproape 700 de salariați urmând a fi concediați.
Sergiu Pele, liderul de sindicat Astra Vagoane Marfă, ne-a declarat că au început negocierile cu patronatul pentru ca salariații să obțină un pachet compensatoriu cât mai bun. „În această perioadă avem discuții privind pachetele compensatorii. Conform Contractului Colectiv de Muncă am avea dreptul la doar două salarii compensatorii, dar având în vedere faptul că societatea nu este în faliment sau în insolvență, ci că ea continue să activeze în celelalte două fabrici din România, cred că putem negocia un pachet mai atractiv. Mai mult, anul trecut când am fost la negocieri salariale, patronatul ne-a spus că a fost un an financiar foarte bun”, ne-a declarat Sergiu Pele.
În aceste condiții, angajații Astra din Arad spun că adevăratul motiv al închiderii fabricii rămâne, deocamdată, o necunoscută. „Pe de o parte poate fi un motiv politic, pe de altă parte poate fi din cauza terenului pentru care am înțeles că există interes să fie vândut. În ceea ce privește contractul pentru vagoanele de sare pe care ar fi urmat să le producem, nu cred că întârzierea acestuia este un motiv real pentru a închide fabrica. Am avut promisiuni că vom continua, chiar dacă acel contract fusese amânat până în toamnă. Am avut presupuneri că se vor face restructurări, așa cum au mai fost făcute în decursul anilor în momente mai dificile, dar nu credeam că se va ajunge în punctul de a închide fabrica”, a detaliat Sergiu Pele.
Lidera BNS, la Arad
În urmă cu două săptămâni președinta Blocului Național Sindical, Florica Vasilescu, a fost prezentă într-o vizită chiar la Astra Rail Industries Arad. La acel moment, însă, închiderea fabricii de vagoane nici nu era luată în discuție: „Am avut discuții chiar cu directorul, a fost întrebat direct dacă se va închide fabrica, dacă se vinde terenul. Am fost asigurați că nu se va ajunge acolo și că ne vom continua activitatea”. În condițiile actuale, în care soarta fabricii de vagoane a fost deja bătută în cuie, președinta BNS va veni joi la Arad. Aceasta va participa la o nouă negociere cu patronatul în speranța obținerii de beneficii suplimentare pentru cei 699 de angajați care vor rămâne fără un loc de muncă.
Confrom informării făcute către salariați, aceștia vor intra în preaviz la finele lunii mai, iar pe 26-27 iunie contractele de muncă vor fi încheiate.
Călin Bibarț: „Sperăm să fie un caz izolat”
„Dintre sursele bugetului, alături de fondurile europene, impozitul pe salarii – 63% rămâne pentru dezvoltarea orașului, de aceea ne și luptăm să mențiem orice loc de muncă sau să aducem cât mai multe firme să investească și să avem locuri de muncă.
Încercăm cu alte firme arădene care sunt interesate să absoarbă această forță de muncă pentru a rămâne salariați activi, mai ales că vorbim despre un domeniu căutat pe piața muncii – specialiști în sudură, în prelucrări de metale. Am și contactat mai multe firme care ar putea să absoarbă o astfel de forță de muncă. Sperăm să fie doar un caz izloat și să nu devină o regulă ca mai multe firme din Arad să se închidă, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o firmă de tradiție din Arad”, a declarat primarul Aradului, Călin Bibarț.
Sergiu Bîlcea: „Să protejăm comunitatea”
O reacție publică după decizia de închidere a fabricii din Arad a avut-o și Sergiu Bîlcea, vicepreședintele CJA: „Sunt îngrijorat de decizia companiei Greenbrier de a închide fabrica Astra Rail din Arad, ceea ce va afecta multe familii din comunitatea noastră. Este obligatoriu să demarăm discuții cu sindicatele și patronatul pentru a evalua opțiunile și ceea ce putem face în viitor.
Este important să protejăm comunitatea noastră și să asigurăm dezvoltarea în viitor. Orientarea noastră spre sprijinirea investițiilor înseamnă un sprijin pentru crearea și susținerea locurilor de muncă, oferirea unor alternative în cazul unor decizii de acest gen”.