Într-un mesaj publicat pe site-ul propriu, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) transmite că decizia ministrului Justiției, Radu Marinescu, de a îi încheia mandatul lui Dan Halchin la conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor este o decizie „necesară pentru salvarea unui sistem distrus din interior. FSANP îl acuză direct pe fostul director de fapte grave care ar trebui să facă obiectul unor anchete penale, „nu numai să fie cercetate de inspectorii Corpului de control al ministrului. Dan Halchin nu a condus o instituție, ci a dirijat o structură paralelă de interese personale și obediențe cumpărate, folosind resursele ANP ca pe o pușculiță personală și funcția publică ca pe o bâtă împotriva celor care i-au stat în cale”, spun cei de la FSANP.
Sindicaliștii îl acuză pe Halchin că a condus ANP-ul în „stil mafiot”, directorii „incomozi” fiind „executați profesional”. Aceștia dau ca exemple cazurile lui Ion Fedorof de la Penitenciarul Tulcea și Mircea Decu de la Penitenciarul Târgșor, despre care spun că sunt „doar două dintre numeroasele victime ale acestui regim autoritar”. „Polițiștii de penitenciare au fost reduși la tăcere, în timp ce șeful ANP își consolida dictatura pe frică și manipulare. Pentru aceste fapte, Dan Halchin are un dosar penal înregistrat cu nr. 240/02.04.2025 la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), fiind acuzat de FSANP de abuz în serviciu, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu”, scrie FSANP.
Federația sindicală acuză și un șir de abuzuri financiare în Administrația Națională a Penitenciarelor, sub conducerea lui Dan Halchin, despre care spun că, în calitate de director general, a „transformat deplasările externe în excursii exotice personale, însoțit de soție, pe banii ANP și pe sponsorizările solicitate de la directori de penitenciare”. „Vorbim despre mii de euro adunați ca mită mascată în așa-zise sponsorizări, pentru a-i plăti cheltuielile de lux în Singapore și SUA. Dan Halchin a pretins sponsorizări și de la IPA (Asociația Internațională a Polițiștilor). Directorul general nu participa la ședințele oficiale din aceste țări, la care era obligat să fie prezent, ci făcea turism, în timp ce directorii care cotizau erau premiați cu majorări salariale de 50%. O rețea de complicități, un sistem penitenciar de tip mafiot, în care banii statului se transformau în beneficii personale, iar funcțiile erau recompensate pe criteriul loialității oarbe față de persoana directorului general, nu față de instituție și lege”, arată FSANP.
Aceștia îl acuză că „a inventat misiuni fictive” în penitenciare ca să își justifice deplasările personale la Arad, pentru a-și vizita soția și la Tulcea, pentru a-și vizita rudele. „Mai mult, a forțat subalternii să-i plătească în avans sporul de doctorat, deși ministrul Justiției nu apuca să semneze documentele necesare acordării acestui spor”, scrie FSANP. Legat de afirmația lui Dan Halchin cum că au fost create cinci mii de locuri de detenție, sindicatele spun că în realitate numărul acestora nu trece de 700. „A înghesuit paturi în camere deja supraaglomerate, încălcând grosolan normele legale privind spațiul minim pentru deținuți. Exemplul Penitenciarului Deva confirmă dimensiunea manipulării. În Penitenciarul Botoșani a investit ilegal bani publici într-o clădire pentru care exista autorizație de demolare, fapt cercetat de Corpul de control al ministrului.
„Dan Halchin este singurul director general al ANP din ultimele două decenii audiat timp de 6 ore de inspectorii Corpul de Control al Ministrului, în urma zecilor de sesizări primite din penitenciare. Este și singurul acuzat în mod direct de FSANP pentru că a mușamalizat sistematic abuzuri grave și a obligat angajați să încalce legea. Dan Halchin nu a condus Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), a stăpânit-o, a folosit-o, a disprețuit-o, iar acum fuge de răspundere, la Penitenciarul Arad, pozând într-o victimă a politicului, când de fapt este autorul moral al celei mai toxice perioade din istoria recentă a sistemului penitenciar”, arată FSANP.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor consideră că „mandatul lui Dan Halchin este o rușine instituțională” și o dovadă clară că „funcțiile publice din sistemul penitenciar pot fi folosite pentru îmbogățire personală și răfuieli”. Sindicatele solicită Ministerului Justiției și organelor de anchetă penală să declanșeze urgent procedurile legale necesare pentru ca „toate faptele acestui individ să fie cercetate, iar banii publici furați sau sifonați să fie recuperați”.
„Dan Halchin trebuie tras la răspundere, nu pentru imaginea ANP, care și-a pierdut deja prestigiul, ci pentru sutele de oameni pe care i-a umilit, pentru sumele deturnate, pentru minciunile livrate opiniei publice și pentru disprețul cu care directorul general a tratat legea și colegii în cea mai întunecată și corupă epocă a poliției penitenciare”, spun, în încheierea mesajului, cei de la FSANP.
Mandatul lui Dan Halchin la conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, câștigat prin concurs în 2021, s-a încheiat luna aceasta. Directorul ANP a publicat zilele trecute un bilanț al mandatului, pe care îl descrie ca fiind „o călătorie excepțională”, cu „multe rezultate, oameni cu bun simț, o experiență pe care puțini au privilegiul să o încerce”.