Acuze grave din partea sindicaliştilor la adresa conducerii CET şi nu numai. Într-o societate care e în pragul falimentului şi care îi pune pe arădeni la plata unor facturi nemiloase în fiecare iarnă, banii pentru salariile unora dintre cei care răspund de soarta CET nu par a fi o problemă. Nici promovările imorale şi ilegale. Cel puţin aşa spun sindicaliştii de la CET prin intermediul unui comunicat de presă remis, probabil, după ce paharul s-a umplut. Tot ei fac referire în act de angajările ilegale şi imorale din sânul CET Arad SA dar şi la alte fapte pe care le considera în afara legii.
SLI Termoelectrica, în calitate de sindicat reprezentativ la nivel de SC CET Arad SA, precizează în comunicatul remis azi presei în primul rând faptul că „promovarea personalului din cadrul SC CET Arad SA se face doar pe criterii strict politice, fără a se respecta Codul Muncii, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul societăţii şi Regulamentul intern parte integrantă din CCM-ul în vigoare. În conformitate cu prevederile articolelor 4.36, 4.37, 4.38 si 4.39, sunt stabilite premizele sub care se poate face promovarea personalului şi o condiţie obligatorie este CONCURSUL. Totodată, este obligatoriu încadrarea în nivelul alocaţiilor bugetare aprobate pentru cheltuielile cu salariile. De asemenea, nu se susţine promovarea sau acceptarea la concurs a persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile necesare postului: experienţa profesională şi conduita morală (abateri disciplinare cu mustrări sau sancţiuni de ordin financiar) menţionate în dosarele personale”.
Angajări imorale
După această introducere tehnică, SLI Termoeletrica trece la acuze grave: „Organizarea discriminatorie a concursurilor de promovare în funcţii din cadrul societăţii, respectiv pentru persoanele agreate de anumite grupuri de interese (PNL) din afara societăţii, ar crea o situaţie discriminatorie pentru alţi angajaţi, care deşi se încadrează în criteriile enumerate, nu pot fi promovaţi în funcţii (…). Dorim să aducem la cunoştinţa celor interesaţi de soarta societăţii modalitatea de promovare a unui membru PNL, în speţa a d-lui Morar Ioan-Florin, finul familiei Pistru. Acesta este susţinut politic şi promovat în funcţia de inginer şef al societăţii cu un salariu de peste de 1.000 euro pe lună, în condiţiile în care situaţia financiară a societăţii este dezastruoasă”.
În comunicat se face referire şi la presiuni politice făcute pentru acest angajat şi la cele 3 (trei) referate de abatere disciplinară pe numele acestuia.
„Noi considerăm că <numirea cu delegare> a acestui individ nu este o prioritate a societăţii în condiţiile în care situaţia financiară este una dezastruoasă (datorii de 55 milioane lei şi conturile blocate) (…). Această promovare este un abuz grav din partea celor care au făcut presiuni asupra conducerii societăţii pentru promovarea acestui individ”, se mai arată în comunicat.
Indemnizaţii de trei ori mai mari?
Aceasta nu este singura acuză adusă miercuri de către sindicaliştii centralei. Ei mai susţin că la nivelul societăţii există „o propunere a Consiliului de Administraţie condus de d-nul preşedinte Neamţiu Cornel de a modifica statutul societăţii şi a contractului de mandat al membrilor Consiliului de Administraţie privind modificarea indemnizaţiei de şedinţă astfel încât, de la 1.216 lei, să se ajungă la 4.000 lei!”. Adică o indemnizaţie de trei ori mai mare decât în prezent. Totul în condiţiile în care noii membrii tocmai ce au fost numiţi!
Salariu de miniştri
Sindicaliştii spun că indemnizaţia membrilor Consiliului de Administraţie va fi una de miniştri, deşi la CET nu există, desigur, vreo justificare pentru astfel de recompense (societatea adunând doar datorii). De ce se pot propune astfel de indemnizaţii? „În statutul societăţii, activitatea principală este producerea de energie electrică, acest consiliu dorind să modifice activitatea de bază introducând şi producerea de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă (această activitate nu există în codul CAEN). La data semnării contractului de mandat, în statutul societăţii nu figura producerea de energie termică, ceea ce este un abuz din partea acestora. PNL Arad, prin reprezentanţii săi în C.A. şi A.G.A, încearcă să facă <un ghiseft>, iar prin modificarea imorală, abuzivă şi ilegală a statutului societăţii, <recompensează> membrii politici cu indemnizaţii de sedinţă la nivel de miniştri. (…)”.
Şi sindicaliştii nu se opresc aici, ci mai spun că „impactul asupra bugetului societăţii a acestor majorări de indemnizaţii (cheltuieli) este de 432.000 lei/an în condiţiile în care societatea are datorii de 55 milioane şi conturile blocate”.
Alte acuze
Sindicaliştii mai vorbesc în comunicat despre faptul că, odată numit noul Consiliul de Administraţie, acesta a decis retragerea avizelor directorului tehnic şi a şefului de serviciu management energetic ducând la periclitarea activităţii societăţii, că programul de restructurare şi reorganizare propus pentru societate are obiectivul foarte clar de ducerea în faliment a acesteia, că din anul 2001 angajaţii CET Arad nu au beneficiat de niciun fel de majorare salarială, sau că administraţia Falcă nu a făcut altceva decât să ducă la faliment societatea din subordinea CLM Arad prin numirea în funcţii de conducere a clientelei de partid.
Apel către toţi
Sindicaliştii îşi încheie intervenţia cu un apel: „Facem apel la toţi factorii responsabili (Consiliu Local, Prefectură, Parlamentari, Ministerului Public) pentru verificarea şi luarea de măsuri ce se impun pentru oprirea acestor practice nocive şi distrugătoare a societăţilor din subordinea administraţiei locale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!