Deşi Moneasa a apărut, în ultimii ani, în diverse topuri cuprinzând cele mai importante sau cele mai căutate staţiuni balneoclimaterice din România, astăzi „Perla Munţilor Apuseni” nu are nici măcar statutul de staţiune balneoclimaterică.
Guvernul a aprobat, recent, acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică pentru zece localităţi, iar Moneasa nu se află printre ele. „Am rămas surprins să aflu că Amara, spre exemplu, este una dintre cele zece, când în staţiune nu există decât un singur hotel. Nu cred că fac ei mai mult tratament decât noi, care avem 500 de bilete contractate pe serie. Mă deranjează această situaţie şi am să întreb la Ministerul Sănătăţii de ce s-a întâmplat aşa ceva. Căci prin Minister s-a acordat acest statut, iar Direcţia de Sănătate Publică (DSP – n.r.) ar fi trebuit să întocmească documentaţia pentru obţinerea statutului de staţiune balneoclimaterică” – spune Terentie Condea, primarul comunei Moneasa.
În replică, directorul DSP Arad, jr. Constantin Cătană, punctează: „Acordarea statutului de staţiune balneară şi balneoclimatică s-a făcut pe baza solicitărilor venite de la primării, nu de la direcţiile judeţene de sănătate publică. Noi nu am fost implicaţi. Primăria trebuia să susţină cauza localităţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, dacă ştia că îndeplineşte condiţiile pentru a deveni staţiune balneoclimaterică.”
În lipsa acestui statut, Moneasa se poate consola că este una din „staţiunile de interes naţional” stabilite de Ministerul Turismului.
„Festivalul clatitelor” de la Moneasa
Citiți principiile noastre de moderare aici!