O singură victorie pentru procurori, cel puţin la prima vedere, la prima înfăţişare serioasă în procesul în care primarul Gheorghe Falcă este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, iar patronii Elecon de dare de mită. La momentul audierilor, procurorul DNA a reuşit săll determine pe inculpatul Florica Popa să recunoască că terenurile care se vindeau pe legea 577/2002 implicau în mod imperativ nevoia acelei suprafeţe pentru desfăşurarea activităţii firmei. Cu alte cuvinte, societăţile care solicitau teren în baza acestei legi trebuiau să susţină (nu să demonstreze cu acte – după cum rezultă din declaraţiile Floricăi Popa) că au nevoie de teren pentru a-şi continua activitatea.
Procurorul a insistat pe actele pe care Primăria le-a cerut patronilor Elecon pentru a demonstra utilitatea acestui teren şi planurile de viitor ale firmei aici, însă Flora Popa a precizat că în nici una dintre cele nouă vânzări anterioare făcute pe aceeaşi lege nu s-au cerut aşa ceva, ci s-a mizat pe buna credinţă a cumpărătorilor.
Nici o altă firmă
Lovitura de graţie a administrat-o procurorul la momentul la care s-a arătat curios să afle câte terenuri vândute pe legea 577/2002 de Primărie au fost vândute, imediat după, altor firme. Popa a precizat că există un caz al unei persoane fizice care a cumpărat terenul în baza aceleiaşi legi şi l-a vândut imediat după. Cum judecătorul nu s-a arătat interesat de persoanele fizice, ci doar de situaţii similare, cu persoane juridice, Flora Popa a trebuit să precizeze că nu-şi aminteşte să mai fi existat un astfel de caz.
După vânzarea terenului Fabricii de Zahăr către firma Elecon, Primăria nu a mai procedat la nici o altă vânzare a unui teren către vreo societate în baza Legii 577/2002.
Nu doreau să vândă?
Patronii fimei Elecon au susţinut faptul că iniţial nu doreau să vândă acel teren, ci să realizeze împreună cu dezvoltatori imobiliari mall-uri sau cartiere rezidenţiale şi că începuseră să ridice blocuri de garsoniere acolo. După ce măsurătorile cadastrale le-au scos din buzunar peste 10.000 euro, după ce prietenii i-au sfătuit să nu investească prea mult pe acel teren, şi după ce găsirea de asociaţi s-a dovedit imposibilă, decizia de vânzare a venit de la sine. Oferta primită de la Plaza Center din Timişoara a fost de nerefuzat chiar dacă, susţin patronii firmei Elecon, câştigul lor nu a fost nici pe departe aşa mare precum susţin procurorii.
Procurorii au calculat greşit?
Atât Francisc Demeter, cât şi Radu Vasil au insistat pe faptul că au vândut firmei din Timişoara nu doar terenul cumpărat de la Primărie pe 600.000 euro ci şi clădirire de pe acest teren, toate activele, adică toate bunurile imobile pe care le deţineau acolo. Ca atare, cele aproape trei milioane de euro reprezentau un preţ just, diferenţa indicată de procurori ca motiv al mitei nefiind reală.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!