Nu există zi sau noapte în care să nu se audă o ambulanță, cu sistemele acustice și luminoase pornite, în drumul spre pacient sau spre spital. Vorbim de un serviciu public al căror angajați sunt „construiți” să facă față stresului și care salvează vieți în fiecare clipă. Am fost curioși să vedem la câte alarme au răspuns angajații Serviciului Județean de Ambulanță Arad în decursul anului trecut, atât cei din stația centrală din Arad, cât și colegii lor din cele 9 substații din județul Arad. De asemenea, am dorit să vedem câte ambulanțe deține serviciul și de ce tip sunt acestea, care sunt timpii de așteptare din momentul apelului la 112, dar și câte persoane au beneficiat de îngrijiri medicale în decursul anului 2019.
10 stații, 60 de ambulanțe în Arad
Pentru început, pentru cei care nu știu vă spunem că Serviciul Județean de Ambulanță Arad – SAJ are pregătite pentru intervenție 60 de autospeciale, de mai multe tipuri, cu echipajele medicale aferente. Pe lângă stația din orașul Arad – cea mai mare, alte nouă substații cu câte unul sau două echipaje sunt pregătite pentru a interveni în județ și anume: Sebiș, Ineu, Gurahonț, Șiria, Lipova, Sântana, Pecica, Săvârșin și Chișineu-Criș.
60 de mii de solicitări
SJA a răspuns, în decursul anului 2019, la 61.095 de solicitări. În medie, peste 5.000 în fiecare lună, respectiv peste 160 de apeluri în fiecare zi. Au răspuns acestor solicitări 38 de ambulanțe de tip B (ambulanţă destinată intervenției de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienților), 5 ambulanțe pentru consult la domiciliu, 4 ambulanțe de tip C (ambulanță destinată intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă) și 13 ambulanțe de tip A (ambulanţă destinată transportului sanitar neasistat al unui singur pacient).
Peste 67 de mii de persoane
În total, în decursul anului trecut, din cele peste 61 de mii de solicitări, au primit îngrijiri medicale 67.895 de persoane. Dintre acestea, 47.506 au fost cazuri de urgență, 6.520 de persoane au fost transportate asistat și alte 13.589 transportate neasistat. Din numărul total al pacienților îngrijiți, 6.214 au fost copii.
După apel, 19 minute în oraș
Am fost curioși să vedem și valoarea timpului mediu de răspuns la solicitări. Astfel, am aflat că timpul mediu de așteptare din momentul apelului la serviciul unic de urgență 112 și cel al sosirii echipajului medical pentru zona rurală este de 30 de minute, iar pentru zona urbană de 19 minute.
378 de accidente în 2019
O scădere ușoară a numărului de accidente poate fi observată în anul 2019 față de anul 2018. Din numărul total de intervenții observăm că ambulanțele au intervenit la 378 de accidente în anul 2019, comparativ cu 411 accidente înregistrate în anul 2018.
Trimite articolul
XMultumiri si felicitari celor de la serviciul de ambulanta!
Datele furnizate de SJA sunt,evident,mult exagerate. Asta ne arata,la un calcul matematic simplu, ca la o populatie de cca 410000 de locuitori ai judetului Arad {conform recensamantului din 2011} cele peste 61000 de interventii ale serviciului de ambulanta ar insemna ca peste 15 % din populatia judetului este asa de bolnava incat are nevoie de interventia ambulantei! Na,asta da pandemie!! Coronavirus pare o gluma proasta {ceea ce si este}! V-am fi recunoscatori,domnule Goran,daca data viitoare ati si verifica cifrele ce va sunt puse la dispozitie. Ca sa nu mai spunem ca nu sunt cuprinse in datele publicate si interventiile SMURD. Ce mai,suntem pe cale de extinctie! Nu cred ca umflarea cifrelor are ca substrat principal utilizarea abuziva a sirenelor ambulantelor in cele mai aglomerate locuri din Arad,lucru care conduce la cresterea stresului in trafic,stres care este ,culmea ironiei,una din principalele cauze ale interventiilor ambulantei,dar sunt convins ca este unul dintre motive.
Colegu destept! 47506 urgente…trebuie si procesat ce citesti…Da pare numar mare, dar nu uita Judetul Arad are un trafic de tranzit urias. Ar fi interesant sa vedem cati sunt in trecere pe la noi si necesita ambulante. Si sigur nu vorbim de peste 47000 de indivizi. Sunt multi care necesita ambulanta de mai multe ori.