De câte ori trece pe lângă noi ambulanța cu sirenele pornite? De câte ori suntem iritați de zgomotul care nu ne lasă să purtăm o conversație la telefon? De câte ori suntem nevoiți să facem loc pe șosea să treacă ambulanțele cu pacienți sau care merg spre pacienți? Știți de câte ori? De 34.795 de ori în primele nouă luni ale anului. Pentru 34.795 de pacienți zgomotul sirenei a fost cel mai așteptat sunet pentru că împreună cu el venea și speranța. Fie că a fost vorba de afecțiuni grave, puse sub cod roșu sau mai puțin grave, puse sub cod galben sau verde, pacienții arădeni nu au ezitat să sune la 112 pentru a chema Salvarea. Și a venit de fiecare dată. În cele mai multe cazuri doar pentru a oferi asistență medicală la domiciliu pentru că solicitările nu presupuneau și probleme grave de sănătate, dar de fiecare dată deplasarea este obligatorie. Doar 1.402 cazuri au necesitat și transportul pacienților la spital. Cele mai multe, 29.165, au fost catalogate cu cod galben, adică sunt considerate grave dar fără a necesita spitalizarea și peste 4.000 nu au fost grave. Pentru fiecare s-a efectuat deplasarea, indiferent dacă a fost foarte grav, grav sau doar o problemă minoră de sănătate. Nimeni nu își poate permite să refuze un apel la 112. Și pacienții știu asta, mai ales cei deja abonați ai serviciului de Ambulanță.
Șapte în fiecare zi
Frecvența cea mai mare dintre toate solicitările pentru primele nouă luni ale anului o au stările febrile la adulți. Aproximativ șapte adulți au suferit în fiecare zi de aceste simptome, adică 223 cazuri pe lună, respectiv 2012 pentru trei trimestre. Pe locul secund în topul cauzelor pentru care este apelat numărul 112, este insuficiența respiratorie acută, unde observăm un număr mai mare de solicitări în timpul iernii. În total au fost înregistrate 1127 apeluri, adică 125 în fiecare lună, respectiv patru în fiecare zi. Urmează stările febrile la nou născuți, unde au fost înregistrate 803 solicitări, adică aproximativ trei cazuri pe zi.
409 infarcturi miocardice
Nu mai puțin de 685 arădeni au sunat la ambulanță deoarece au suferit accidente vasculare cerebrale. Un calcul simplu, care chiar dacă nu corespunde realității din teren, indică faptul că în fiecare lună, 76 arădeni au apelat serviciul unic de urgență, adică aproximativ cinci pacienți la fiecare două zile. Dacă vorbim de afecțiuni mai grave, vă putem spune, conform statisticilor primite, că la fiecare trei zile doi arădeni au suferit stop cardio respirator. În total au fost înregistrați 409 pacienți, adică în medie 45 în fiecare lună. Tot în această perioadă au fost înregistrate 211 cazuri de infarct miocardic. Pentru aceștia sosirea la timp a ambulanței poate însemna șansa la viață la hotarul cu moartea. Pentru aceștia sirenele aduc speranța.
Precizare
Precizăm că în cazurile enumerate mai sus numărul de urgențe pentru fiecare zi reprezintă strict o medie matematică, deoarece periodicitatea cu care s-au petrecut este alta în funcție de apelurile primite care nu țin cont nici de matematică, nici de cât de aglomerată este o zi, nici dacă mai sunt sau nu ambulanțe disponibile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!