„Miercurea alarmelor” au fost numite exercițiile pentru verificarea funcționării sistemelor de alarmare a populației în caz de dezastre, iar astăzi, începând cu ora 10:00, sirenele vor emite semnalul „alarmă aeriană” – care are rolul de prevenire a populației civile asupra apariției acestui tip de pericol. „Sirenele din țară vor emite semnalul „alarmă aeriană”, care are rolul de prevenire a populației civile asupra apariției acestui tip de pericol. Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării permanente a acestor antrenamente lunare, deși pot genera disconfort în rândul populației. Sunetul sirenelor va fi auzit doar în județele care nu au fost afectate de fenomenele de vreme severă. Echipajele operative care intervin alături de autorități în zonele afectate, vor menține ca prioritare misiunile destinate remedierii situațiilor din comunitățile afectate. Începând cu luna august a anului 2017, IGSU desfășoară exerciții de alarmare în prima zi de miercuri din fiecare lună, destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel național și îmbunătățirii timpului de reacție al autorităților în situații speciale de urgență”, a declarat maiorul George Pleșca, purtător de cuvânt în cadrul ISU Arad.
Patru tipuri de alarme
În cadrul exerciţiului, semnalele de alarmă au următoarele semnificaţii, în funcţie de durata acestora: semnalul „ALARMĂ AERIANĂ” se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele; semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele; semnalul „PREALARMĂ AERIANĂ” se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Prealarmarea reprezintă transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian; semnalul „ÎNCETAREA ALARMEI” se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.
În municipiul Arad există 52 de sirene, 10 sirene sunt electronice, 42 sunt electrice. Diferența dintre ele este că cele electronice pot transmite și mesaje vocale, celelalte electrice pot emite doar semnale sonore.
Citiți principiile noastre de moderare aici!