Arad. Un nou semnal de alarmă tras de către directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, dr. Horea Timiș, în privința neajunsurile sistemului medical de România, neajunsuri care au devenit din ce în ce mai vizibile, odată cu pandemia.
De la structura DSP-urilor, niște instituții lăsate să moară înainte de pandemie, cu personal insuficient pentru gestionarea în condiții optime a unei situații de criză, la risipa din spitale, la calitatea actului medical, toate aceste carențe sunt puse, punctual, pe tapet într-o postare pe pagina de facebook a directorului arădean. Nu este prima dată când acesta atrage atenția asupra situației dezastruoase a sistemului de sănătate, dar și asupra birocrației care îngrădește bunul mers al lucrurilor, chiar și acolo unde există soluții rapide, dar imposibil de luat din cauza hârțogăriei.
Iată care sunt cele zece puncte care ar trebui urgent rezolvate pentru ca sistemul sanitar românesc să-și îmbunătățească performanțele, în opinia directorului DSP Arad, care vine și cu soluții concrete:
“1. DSP-urile sunt în valul 4 și au aceeași structură ca și la început. Trebuie un grup de lucru care să reașeze Sănătatea Publică într-un context actual, adoptat nevoilor comunității și contextului pandemic.
2. Medicina de Familie – Interconectată “urgent” cu ambulatoriile de specialitate și dezvoltate programe clare de screening.
3. Spitale – Reforma secțiilor și a tipului de spital. Trebuie reevaluată urgent ierarhia spitalelor, nu după secții, ci după gradul de complexitate pe care îl pot rezolva, la fel eliminată risipa și actualizată structura conform nevoilor.
4. Casa de Asigurări – trebuie evaluat urgent tariful decontat și actualizate cele 999 de coduri de boală care pot fi decontate. Trebuie să ştim exact cât costă o procedură ca să știm exact ce putem să plătim și ce nu putem să ne permitem. La fel, introducerea asigurărilor private trebuie să fie prioritatea zero în competiție cu statul.
5. Acreditarea spitalelor – trebuie să treacă din zona birocrată în zona eficienței. Pacienții trebuie să ştie clar care sunt riscurile la un spital și acestea trebuie sa fie afișate. Mai mult sau mai puțin acreditat nu ajută pe nimeni. Dar la spitalul X avem o problemă pe secția Y din care rezultă un risc de 27% pentru pacient…este deja o informație. Astfel se monitorizează îmbunătățirea continuă de la acreditare la acreditare.
6. Şcoala Națională de Sănătate – una din cele mai importante instituții și printre cele mai ignorate din sistem. Este necesar un screening pe competențele de management, apoi un reset total al programei. Cursurile trebuie să fie la cel mai înalt nivel și cu evaluare externă.
7. Formarea continuă a medicilor – trebuie clar trecut de la scos diplome la imprimantă în urma unor cursuri online, la adevărate cursuri monitorizate și finalizate cu examene. Nimeni nu mai urmărește un medic dacă se formează sau nu. Dar se observă asta cu ochiul liber în ultimii ani. În plus “rezidențiatul de acasă” în unele centre universitare… fără cuvinte.
8. Şcolile de asistenți medicali – Am ajuns la o deprofesionalizare maximă. Scoatem asistenți medicali care habar nu au unde sunt organele, apoi îi angajam în spitale și ne mirăm de ce am ajuns unde am ajuns.
9. Clinici – laboratoarele private – un fel de mall-uri de analize medicale în care pacientul este învârtit ca și o suveică – trebuie reglementate împreună cu clinicile. Suprainvestigarea pacientului nu mai este urmărită clinic de nimeni, astfel că de multe ori clinic a devenit cinic. Avem nevoie de o autoritate care să urmărească agresiunea financiară fără rost asupra pacientului căruia i se prescriu analize şi investigații de multe ori nejustificate clinic, dar la niște prețuri exorbitante. Pacientul trebuie să se știe protejat în sistem și clar acuma nu este.
10. Domeniul Farma – Trebuie reglementat și este un subiect sensibil, nu numai datorită puterii în sistem de a decide, ci efectiv am ajuns ca și țară să avem tratamente de la TV pe domeniul farma, pe toate afecțiunile. Nu mai avem nevoie de medici, este de ajuns să stai la TV și ai toate medicamentele pentru toate bolile.”
Trimite articolul
XE tare asta cu “viziunea” lui 😵💫
-
Mulțumim ,domnule doctor , ca ati reușit sa schimbați in bine instituția DSP in plină pandemie! 👍
Păi, e ca și cum ai scrie o carte despre politică, haleală, modă, fb, și-ți sar toți în cap, calomnienzu-te că, ești un mare imbecil.
Da chiar ca la TV apar reclame cu sutele despre medicamnte fel de fel care mai de care mai bune. Ba unel asigura si transportul gratuit
Oare nu ar fi cazul sa se interzica asemenea reclame? Omul de rand e tentat sa cumpere fara sa stie ca unele medicamente d-astea ii pot afecta sanatatea daca le ia fara stirea medicului. REclamele astea ar trebui ca vanzatorii sa le trimita medicilor de familie nu populatiei in marea ei majoritate nestiutoare in domeniu . Si ti se mai spune in reclama ”cititi cu ATENTIE prospectul” de parca asa am sti mai multa medicina ! ALO, CNA aude??
PS dupa ce cumpara omul cutia cu medicamente din reclama citeste /sau nu /prospectul unde se precizeaza ca medicamentul respectiv nu este indicat in cazul comorbiditatilor ce le are cumparatorul si pe care poate nici nu le stie etc etc
Unde dreac ai fost pina acuma , mai ciumatule galben de nu ti-ai pus in aplicare ideile marete?
Cunosc și eu asistentă (angajată în spitalul județean)care confundă medicamentele cu denumiri asemănătoare cu prescripții total diferite.Cand i-am spus că au substanțe active diferite,a dat-o la întors… și nu am pregătire medicală.Asta se regăsește în toate domeniile dar în medicină nu te joci…
Altul care face reforma pe FB sau se multumeste cu un mic articol intr-o publicatie locala. Probabil si alde Timis e parte din problema. Sa zica ce culoare are fularul din dulap.
Stie el ce e aia clinic ?
Cine dracu l-a mai adus si pe asta mah ?
-
Ce moacă de bou, are fătălăul ăsta!!!!!
mama Timiis te-o invatat
mergi la ea mai spre banat
Lasa aradu nu fa huta
poti sa iei si pe Lenuta
E extraordinar rpd ce să scris aici dar trebuie gândit practic acest fel și ce arată la televizor și ceea ce trebuie să cuprindă toate aspectele legate de o gândire a unei tratament și a unei expertize clinice și toate astea trebuie să ducă spre o concentrare mai mare asupra eficientizării actului medical asta nu înseamnă că oamenii nu au nevoie de investigații au nevoie dar să fie niște investigații bazate pe o stare care să aducă cu normalitate în să aducă o o normalitate în societatea în care trăim pentru a respecta minimele condiții sociale și mi l-ai condiții de igienă asta înseamnă prețurile la apă prețurile la mâncare mă refer cantine sociale și cel puțin niște prescripții legat de ce înseamnă mâncare sănătoasă ne condiționare a statului la muncă de doișpe ore care nu aduce nici o eficiență în viața privată a omului deci sunt anumite vârste de categorii care pot să facă treaba asta dar în mare măsură ar trebui luate o mare mare decizie în toată treaba aceasta pentru că mergând la mine mulți medici mei nu au afișat părțile pe una fișier deci prețurile sunt afișate vă dați seama deci câte asemenea să zicem tratamente ar trebui să facă ca să scoatem investiția aici este totul dacă merg la fizioterapie dacă merg la endocrinologie deci toți au prețurile despre ce vorbim deci să fie prețul și tratamentul în ceea ce constă rezultatele bune pentru că altfel nu se face investigații bună sau degeaba cu asistenți care nu au nicio certitudine că vor primi salarul cel puțin deci trebuie un trening tot timpul legat de aceasta uită mă refer la policlinică acolo ar trebui tot timpul un fel de training pentru oricare dintre angajați
-
Tot comentariul tău, este o sngură frază. Nu tu punct, virgulă, semnul întrebării sau semnul exclamării. Nimic, nimc,
Ne traduci și nouă, ce ai vrut să scrii? Poate, tu esti bine intenționat, dar noi nu înțelegem.
demisia timis ar fii cel mai bun lucru, impreuna cu analfabeta de lenuta pe care ai pus-o director.
nu iti e rusine obrazului, ca ai venit din alba de la coada vacii, sa ajungi director dar sa o pui si pe lenuta.
inteleg ca esti omul falkosului, dar lasa ca vremea voastra a trecut.
numai gargara si nu faci nimic, ai vazut cum arata judeteanul?? a asta e grija lui cionca, dar tu ce faci imbecilule??
-
Singurul lucru de real folos ar fi să ne scăpăm de gașca antiumanistă care nu a făcut decât rău, această ciumă și cangrenă galbenă.