O echipă de specialişti din cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad a efectuat verificări, în baza competenţelor oferite prin lege, privind legalitatea cercetărilor arheologice din punctul „Dealul Cetăţuia” de la Săvârşin. În acest punct continuă cercetările arheologice începute în cursul anului 2008.
Aici a existat o puternică aşezare dacică, datată din sec. IV a.Chr – sec. II p.Chr. Au fost descoperite resturi de cultură materială constând din fragmente ceramice, multe unelte din fier şi, lucru foarte rar, urmele unui atelier de turnat şi prelucrat metale care conţinea turte din fier destinate a fi turnate. În afara acestei perioade au fost descoperite resturi ale Culturii Coţofeni care se datează din mileniul II a.Chr. Până acum nu se cunoştea nimic despre acest nivel de cultură, dar eforturile colectivului de arheologi care au lucrat la Dealul Cetăţuia au proiectat o nouă perspectivă asupra vechimii de locuire din această zonă a Văii Mureşului.
În cadrul celor şase secţiuni deschise în acest an au fost surprinse, printre altele, resturi ale unei locuinţe şi vetre de foc din perioada dacică. S-a dovedit că au existat locuinţe din aceeaşi perioadă şi pe terase special amenajate, în afara platoului din vârful dealului. Stratul de cultură Coţofeni, cuprinzând fragmente de oase şi ceramică, este gros de aproximativ 0,35-0,40 m şi se distinge net de nivelul de locuire dacic.
„S-a constatat că cercetările se execută conform autorizaţiei de săpătură şi în conformitate cu Codul Deontologic al Arheologilor din România” -, ne-a declarat Samuel Adrian Caba, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Arad.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!