Vorbim despre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad. La bilanţul pe anul 2015 al instituţiei, prezentat în urmă cu o săptămână de colonelul Ioan Bogdănescu, inspectorul şef al ISU Arad, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Arad, în prezenţa prefectului Aradului şi a preşedintelui interimar al CJ, acesta a atras atenţia asupra deficitului de tehnică cu care se confruntă instituţia pe care o conduce. Mai marii judeţului au stat şi au ascultat, apoi au promis inspectoratului tot sprijinul de care are nevoie din partea instituţiilor pe care le conduc. Numai că, surprinzător sau nu, ajutorul vine în procentaj foarte mic de la instituţiile din Arad. Cam 2 la sută se rezumă acesta, restul sunt bani proveniţi din fondurile europene accesate de ISU Arad în vederea dotării cu autospeciale şi altă tehnică atât de necesară la diferitele misiuni la care sunt solicitaţi pompierii.
Două autospeciale de stingere pentru incendii vor ajunge în această lună în curtea Detaşamentului de Pompieri Arad, 98 la sută finanţare europeană, 2 la sută Consiliul Judeţean Arad.
Cinci pe Arad
În cifre exacte, deficienţele arată în felul următor: la nivelul subunităţilor ISU din judeţ există 51 de autospeciale de stingere incendii, motopompe, precum şi altă tehnică de intervenţie şi materiale pentru stingerea incendiilor şi un deficit de… 29. Menţionăm că la nivelul fiecărei subunităţi există o autospecială de stingere pentru incendii. În momentul de faţă, la nivelul Detaşamentului de Pompieri Arad vorbim despre cinci astfel de autospeciale: două din anul 2006, două din 2012 şi una din anul 2013. ISU Arad are deficienţe şi la capitolul mijloace de transport navale. Instituţia are în acest moment un existent de 17 mijloace de transport navale şi un deficit de… 14, aproape egal cu dotările. Şi asta cu toate că pe parcursul anului 2015, ISU Arad a primit de la MAI două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu, o ambarcaţiune de intervenţie şi salvare, o autospecială transport scafandri la intervenţie şi o motopompă de mare capacitate. În condiţiile în care intervenţiile la care sunt solicitaţi pompierii au crescut în complexitate de la an la an, se impune evident o dotare serioasă a inspectoratului.
Ce disfuncţionalităţi mai are ISU Arad
În cadrul bilanţului prezentat săptămâna trecută, inspectorul şef al ISU Arad a atins şi capitolul disfuncţionalităţi. Nu sunt multe, însă sunt stringente. Se pare că de la an la an, gradul de înzestrare cu accesorii, substanţe stingătoare şi carburanţi este tot mai mic. Faptul că serviciile voluntare pentru situaţiile de urgenţă nu sunt operaţionalizate în volum complet a fost a doua disfuncţionalitate menţionată la bilanţ. Cea de-a treia disfuncţionalitate – problemă i-am spune noi – este implicarea insuficientă a unor administraţii publice locale, instituţii şi agenţi economici în întreţinerea reţelelor de hidranţi.
Pentru anul 2016, conducerea ISU Arad şi-a propus, în primul rând, să continue îmbunătăţirea dotării cu tehnică de intervenţie, iar în al doilea rând să reducă timpii de răspuns a serviciilor de urgenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!