Trăgând linie și analizând situația operativă pe perioada 1 ianuarie – 24 iunie 2018, s-a stabilit că pe teritoriul județului Arad s-au produs 4.032 de situații de urgență ca urmare a fenomenelor meteo violente, a incendiilor etc. Nu toate misiunile au căzut „în cârca” Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, ci doar un număr de 3.327 de intervenții, restul – 657 la număr – fiind gestionate de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU). De asemenea, diferența de intervenții – 30 la număr – a fost gestionată de ISU Arad în cooperare cu SVSU/populație. Trebuie menționat că numărul total al intervențiilor a scăzut cu 27 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017.
Incendiile au fost cele mai des întâlnite intervenții la care au fost solicitați pompierii, atât la Detașamentul Arad, cât și la Gărzile de Intervenție din județ, dar și la SVSU. Cea mai des întâlnită cauză de producere a incendiilor a fost scurtcircuitul electric. Arderile necontrolate au fost pe locul doi, iar inundațiile pe locul trei. Pompierii au avut parte și de multe deplasări fără intervenții – 51 la număr – și alarme false – 10 la număr, iar în 16 dintre cazuri autospecialele pompierilor au fost întoarse din drum, nemaifiind necesară intervenția.
În perioada menționată, pompierii au salvat de la distrugere bunuri în valoare de 1.066.000 de lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse/degradate se ridică la 459.800 de lei. Timpul mediu de răspuns la incendii, în mediul urban, a fost de 10:58 minute, iar în mediul rural s-a situat la 16:06 minute.
Urgențele medicale, în top
În primele șase luni ale anului, în total, modulele SMURD – din cadrul Detașamentului Arad, a Gărzilor de Intervenție nr. 1 Ineu, nr. 1 Bârzava, nr. 2 Gurahonț, nr. 1 Sebiș, nr. 2 Chișineu Criș, nr. 2 Birchiș, a Punctului de Lucru Vladimirescu și a Serviciilor pentru Situații de Urgență Nădlac și Vinga – au luat parte la 3.657 de misiuni, cele mai multe intervenții revenindu-i Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a Detașamentului Arad – peste o mie. Majoritatea misiunilor SMURD au implicat urgențele medicale – 3.464 de cazuri -, asistență persoane – 69 de misiuni – și descarcerare – 32 de intervenții. În 56 dintre cazuri, echipajele SMURD s-au deplasat la fața locului fără a interveni, în 16 dintre cazuri au fost întoarse din drum, iar patru cazuri s-au dovedit a fi alarme false. În urma celor 3.657 de intervenții, echipajele SMURD au asistat 3.023 de adulți și 519 copii. În mediul urban timpul de intervenție a SMURD a fost de 13:47 minute, iar în mediul rural de 16:25 minute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!