Sveti Sava este considerat una dintre cele mai importante figure ale istoriei sărbilor, cel mai tânăr fiu al domnitorului Ștefan Nemania, purtând numele de Rastko Nemanici, prinţ al Zahulmiei, se călugăreşte şi devine primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, creatorul literaturii şi legislaţiei sârbe, întemeietorul mănăstirii Hikandar de pe Muntele Athos, cel care a redactat prima carte de legi din Serbia, Nomocanonul Sfântului Sava.
Este canonizat şi cinstit de Biserica Ortodoxă Sârbă, cea mai mare biserică din lumea ortodoxă, Catedrala din Belgrad, purtându-i numele. Preasfinţitul Luchian a exprimat în cuvinte alese legăturile frăţeşti ale clerului şi credincioşilor sârbi din Arad şi Banat cu IPS Arhiepiscop Timotei, statornicite de-a lungul anilor. La rândul său, în cadrul întrunirii festive de după Sfânta Liturghie, Inalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a mulţumit prentru cuvintele de apreciere şi a reafirmat bunele raporturi existente între cele două Biserici Ortodoxe la nivel local.
La catedrală
În după-amiaza zilei, Arhiepiscopul Aradului a participat la slujba de seară la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, pentru credincioşii arădeni ziua de 27 ianuarie, pomenirea Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur, fiind una de sărbătoare deosebită, catedrala arădeană adăpostind racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.
Citiți principiile noastre de moderare aici!