ARAD. E greu să gestionezi treburile Cezarului în Biserică. Când vine vorba de acte administrative, de documente şi dosare, lucrurile nu sunt deloc limpezi. Ordinea în acte nu pare a fi un atuu al preoţilor arădeni. Poate din comoditate, poate din neştiinţa faţă de legile valabile pentru ceilalţi muritori, preoţii uită deseori să respecte legile statului în care trăiesc.
Am aflat că au fost descoperite niște nereguli legate de contractele de muncă ale unor angajați ai Arhiepiscopiei Arad, am solicitat informații de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, în baza legii liberului acces la informații (legea 544/2012), și răspunsul primit a confirmat existența acestor probleme. Nu au acte în regulă angajații bisericii.
Controlul ITM a fost efectuat timp de trei zile la finele lunii februarie și au fost descoperite nereguli în ceea ce priveşte înregistrarea contractelor de muncă în REVISAL (registrul de evidenţă al salariaţilor) pe care fiecare angajator, fie că e laic sau cleric, trebuie să îl aibă. Inspectorii au sesizat fie că nu a fost operată la timp încetarea contractului individual de muncă sau suspendarea lui, fie nu au fost operate alte modificări ale elementelor în REVISAL. Nu e vorba de contractele preoților sau de cele ale personalului bisericesc pentru că aceștia nu au contracte de muncă, ci de cele ale celorlalți angajați. Care este numărul acestora nu am reușit să aflăm de la inspectorii ITM, dar cu siguranță nu pot fi puțini la nivelul întregului județ. Și poate nici nu este foarte relevant numărul acestora cât fapta în sine: aceea de a nu respecta legile Cezarului.
Pentru preoții și cântăreții bisericești nu există obligativitatea încheierii unui contract individual de muncă. O spune ITM, o spun legile lumești și cele bisericești. „Conform deciziei Inspecției Muncii nr.51/C.C.C.I/27.05.2011 nu există obligația încheierii, în formă scrisă a unor contracte individuale de muncă între Biserica Ortodoxă Română și personalul clerical și a celui bisericesc (cântăreți bisericești), drepturile și obligațiile acestuia urmând a fi reglementate prin decizii, emise în conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, recunoscut prin Hotărârea Guvernului 53/2008”, se arată în documentul trimis redacției, la solicitarea noastră, de către ITM. Dar salariile se plătesc chiar în lipsa unui contract individual de muncă.
„Salarizarea personalului bisericesc de conducere, precum şi a personalului clerical şi neclerical se face conform normelor generale în vigoare în Biserica Ortodoxă Română, prin contribuţii de la bugetul propriu al unităţilor de cult, prin contribuţii de la bugetul de stat, de la bugetul administraţiilor publice locale şi al altor instituţii, în condiţiile legii”, se specifică în statutul BOR.
Doar cu mustrare
Ca atare, obiectul controlului ITM la Arhiepiscopie sunt ceilalți angajați cei care au un contract, după legile statului, cu angajatorul. Și aici au fost neregulile (e drept, cele mai multe de ordin procedural), dar pentru acestea alți angajatori au primit amendă. Și nu e mică, pentru că fiecare abatere sesizată în raportul ITM e considerată contravenție și se pedepsește cu amendă. Cuantumul este de 10.000 lei pentru fiecare angajat (potrivit HG 500/2001). În acest caz, angajatorul a primit „termene de intrare în legalitate, respectiv 06.04.2014” și permanent pentru anumite situații, se specifică în documentul ITM. A fost iertat și păsuit.
Şcoala, amendată
Nu demult, în cazul unei şcoli arădene, inspectorii ITM au amendat şcoala cu 5.000 de lei pentru că zece cadre didactice care lucrau în unitatea şcolară nu erau înregistrate la ITM, mai exact nu figurau în Registrul general de evidență al salariaților (REVISAL). Poate e mai grav, dar aici nu a funcționat nici păsuirea și nici iertarea. A fost amenda și termenele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!