În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Unitatea duhului în legătura păcii” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Efes. 4; Luca 10), Chiriarhul a arătat că aceste cuvinte ale apostolului oglindesc idealul unei mai bune înţelegeri între oameni, solidaritatea lor, contribuţia lor la realizarea comuniunii între ei cu Dumnezeu. Pilda samarineanului milostiv o ilustrează prin transpunerea pe planul asistenţei sociale şi medicale în care Biserica s-a angajat din primele veacuri creştine. Numele parohiei, cel al marelui patriot şi totodată sprijinitor al Bisericii, îndeamnă la această lucrare prin exercitarea virtuţilor proprii poporului nostru, între care omenia reprezintă o particularitate caracteristică. Coincidenţa cu începutul Postului Crăciunului un imbold în plus spre conformare, după cum se arată şi în Pastorala Sfântului Sinod, citită în această duminică şi care aprofundează această îndatorire, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
Părintele protopop a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2015, privind însemnătatea Anului Omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi a Anului Comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni pentru pace și înțelegere între popoare, dar și pentru alinarea suferințelor victimelor incendiului de la Bucureşti din data de 30 octombrie, și ectenii pentru cei care și-au pierdut viața în tragicul accident.
La final, Înaltpreasfinţia Sa, l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul paroh Dan-Dănuţ Voicu, în semn de apreciere pentru hărnicia de care a dat dovadă în această parohie.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, împreună cu soborul slujitor, a sfinţit casa parohială, recent renovată. Cu acest prilej, Ierarhul a adresat un cuvânt celor prezenţi, arătând importanţa construirii caselor parohiale, ca o prelungire a locaşului sfintei biserici, pentru a răspunde la orice oră a zilei, diferitelor nevoi ale credincioşilor cu disponibilitatea şi, totodată, pilda membrilor familiei preotului.
Preotul paroh a mulţumit Chiriarhului pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul păstoriţilor săi şi pentru distincţia primită.
Scurt istoric al parohiei
Parohia Avram Iancu, denumirea veche Aciua, aparține comunei Vârfurile, situată la poalele munților Codru Moma în partea de E a județului Arad și în partea de N-V a depresiunii Hălmagiu pe râul Crișu Alb. Cea mai veche dată istorică ce menţionează despre existența acestei localități e anul 1427.
În componența națională locuitorii satului din cele mai vechi timpuri au fost români, nu se menționează în secolele trecute decât familiile nobililor maghiari (Holloko) Avram Iancu – Zelenski (Zimbru) și a unor funcționari maghiari în serviciul imperiului habsburgic.
Vatra satului Avram Iancu, nu se știe unde a fost, dar se crede că în crângul Miclănești, unde și astăzi e crângul cel mai compact și cu un număr de case mai numeros, acolo se crede că ar fi primul loc de început al vieții sociale în sat.
În 1967 s-a introdus rețeaua de curent electric, extinsă pe 5 coline lungă de 20 km. Nenumărate aparate de radio, ca și cele 7 televizoare, alături de cele 50 de garnituri de mobilă, zeci de mașini de cusut, dovedesc tuturor cât de mult a inaintat ritmul vieții și în această vatră a moților zărăndeni, buni la inimă și suflet, dar uitați, neglijați și oprimați de-a lungul atâtor secole ale istoriei naționale.
În localitate, lângă biserica nouă, se mai află şi biserica veche a satului, care în timpul păstoririi preotului Petru Vujdea (1924) a fost restaurată în întregime de către Banca Timișana din Timișoara în baza contractului încheiat între bancă și urbarialiști din Aciua. Sfințirea s-a făcut la 23 noiembrie 1925 de către pururea pomenitul Ierarh Dr. Grigore Comșa episcop al Aradului. Anul construirii străvechiului edificiu al bisericii din satul Avram Iancu, potrivit afirmației unor bătrâni se crede că ar fi anii 1948-1952. Stilul în care a fost construită sfânta Biserică este în formă de corabie cu ferestrele rotunde, stil bizantin, cu turnul în care erau două clopote și un paratrăsnet.
Prin strădania fostului preot paroh Muț Ștefăniță s-au început lucrările la noua Biserică care poartă hramul Înălțarea Domnului si Cuvioasa Paraschiva în anul 2006 și finalizată în 2010. În anii 2009-2010 cu aprobarea Sfintei Patriarhii interiorul a fost impodobit cu pictură nouă în tehnica frescă, în dominația caldă și stil neobizantin de către pictorul ecleziast Constantin Popescu din Rădăuți. Toate aceste lucrări s-au făcut cu binecuvântarea Î.P.S. Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Sprijinul pentru ridicarea acestei biserici a fost din partea credincioșilor, consiliului parohial și fiul satului Giurgelea Ionel cu familia. Târnosirea s-a făcut în data de 26 septembrie 2010 de către I.P.S Arhiepiscop dr. Timotei Seviciu.
Din anul 2014 până în prezent preot paroh este Dan-Dănuț Voicu, care prin strădania credincioșilor a renovat casa parohială.
Protos. Iustin Popovici
Citiți principiile noastre de moderare aici!