Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat aici Sfânta Liturghie Arhierească, spre a conferi solemnitate şi strălucire paraclisului de la demisolul catedralei, destinat, în mod special, activităţilor liturgice şi pastoral –misionare cu copiii şi tinerii, cu prilejul prăznuirii hramului.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţia Sa a pezentat sinaxarul zilei cu sublinierea darurilor deosebite cu care Dumnezeu l-a împodobit pa Sfântul Ierarh Nicolae, ,,Făcătorul de Minuni”, prin care s-a vădit generozitatea sa, sfântul însuşi devenind dăruitor, ajutând pe cei în primejdii şi nevoi, pe copii, tineri, bolnavi, nevoiaşi şi alţii, mulţi. De asemenea a subliniat existenţa bisericilor monument istoric puse sub patronajul Sfântului Ierarh Nicolae, ca mărturie a evlaviei poporului nostru faţă de acesta, cât şi a celor ridicate în prezent, paraclisul Catedralei arădene înscriindu- se şi el ca mărturie în acest sens.
În după-a miaza zilei Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei, în fruntea unui sobor de preoţi, în prezenţa personalului medical, a oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi a sfinţit biserica cu hramurile “Sfintul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş” şi “Sfânta Teodora de la Sihla” din curtea Spitalului Municipal din Arad. În cuvântul de învăţătură Chiriarhul a arătat însemnătatea înălţării unei biserici, mai ales a uneia cu destinaţie aparte, cea pentru sectorul medical. S-a referit la efortul şi contribuţia generală pentru edificarea paraclisului din incinta Spitalului Municipal din Arad, în acesta înscriindu-se întregul personal medical, autorităţi locale, credincioşii, instituţii bisericeşti şi alţii. Totodată a exprimat bucuria ca încununarea lucrărilor să fie tocmai în anul omagial dedicat îngrijirii bolnavilor şi în Postul Crăciunului, perioada de pregătire pentru marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului, arătând şi rostul mijlocitor către Dumnezeu a ocrotitorilor duhovniceşti ai bisericii: Sfântul Iosif cel nou de la Partoş şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, precum şi al sfântului zilei, cunoscut ca doctor al păstoriţilor săi.
Spitalul Clinic Municipal Arad funcţionează fără întrerupere din anul 1775. A fost construit din fonduri publice şi donaţii, consemnând până astăzi tratarea şi vindecarea bolnavilor aşa cum i-a fost destinaţia, precum şi activităţi de asistenţă religioasă. Totodată, Spitalul Clinic Municipal Arad reprezintă una dintre principalele baze de instruire practică a studenţilor de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad. Biserica este construită între anii 2007- 2011 în formă de corabie, din cărămidă, pe fundaţie de piatră, fără a fi înzestrată interior cu veşmânt iconografic, înafara mozaicurilor altarului. Cheltuielile pentru construcţia şi amenajarea locaşului, precum şi înzestrarea cu toate cele necesare cultului s-au făcut cu donaţii din partea Asociaţiei Medicale Municipale Arădene, personal a doamnei director Teodora Olaru, precum şi din partea angajaţilor Spitalului, a Preacucernicului Părinte Petruşe Rovin, preot cu slujire social- caritativă la acest spital, a altor donatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!