Procesul în care Nicolae Ioțcu este judecat pentru trafic de influență se apropie de final. Chiar dacă la termenul de luni apărătorii au venit cu noi cereri, care mai amână puțin momentul culminant, judecătorul le-a atras atenția avocaților să se pregătească pentru ultimele etape.
În fața instanței s-au prezentat toți cei trei inculpați, respectiv Nicolae Ioțcu, Alin Pătrașcu (administartor Medicare) și Adrian Nedelciu (fost director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din Consiliul Județean Arad).
Avocatul Gheorghiță Mateuț a venit cu noi cereri în apărarea lui Ioțcu, vizând interceptări care nu ar fi fost depuse de procurorii DNA la dosar. Apărătorii spun că există interceptări realizate între 8 și 10 iulie 2015 care nu au fost prezentate de DNA, deși ar putea să le fie favorabile inculpaţilor. De asemenea, nu toate interceptările din perioada 11 iulie – 7 august ar fi ajuns la Ioțcu. Acesta și le dorește mai ales pe cele din ziua flagrantului (24 iulie) și pe cele realizate cu câteva zile înainte. Avocatul Mateuț a insistat asupra conținutului unui SMS primit de denunțătorul Cristian Drăgan de la Nadia Lucaci (pe atunci șefa Serviciului Achiziții din cadrul CJ). Conform listing-ului primit de avocați de la Vodafone, SMS-ul a fost recepționat în 24 iulie ora 08,16. Însă doar DNA știe ce conține, iar Ioțcu este convins că denunțătorul și șefa de la Achiziții n-au luat legătura întâmplător în acea dimineață. ”Acest SMS este dovada că martora a comunicat cu o persoană implicată în derularea procedurii de achiziție (Drăgan – n.r.). E important să cunoaștem conținutul SMS-ului”, i-a spus Mateuț judecătorului. Numai că nu e și simplu… Procurorul DNA a lăsat să se înțeleagă că acest SMS este unul prea intim pentru a fi dezvăluit. ”Anumite corespondențe trebuie să protejeze aspecte intime din viața privată (…) Dacă au fost mesaje text între Drăgan și Nadia Lucaci, pot fi pentru că erau colegi, nu că ar avea legătură cu cauza. Tot ce e în legătură, este deja la dosar. Va solicităm respingerea cererii”, s-a adresat pocurorul instanței.
Asupra acestui SMS și a celorlalte interceptări solicitate de avocați, judecătorul urmează să se pronunțe, însă alte cereri ale lui Ioțcu au fost aprobate sau respinse.
Insistențele lui Mateuț au reușit să-l scoată din sărite pe judecător, la un moment dat. Avocatului i-a fost reproșat că se lungește inutil și repetă aceleași subiecte, iar între cei doi a existat un scurt schimb de replici.
Următorul termen a fost fixat pentru 13 februarie, când vor fi analizate punctele de vedere ale doi experți privați (angajați de Ioțcu) privind probele audio-video existente deja la dosar, dar asupra cărora fostul președinte al CJ Arad are obiecții. El și avocații săi au atras atenția că fișierele primite nu sunt originale, iar între sunet și imagini există decalaje, ceea ce, din punctul lor de vedere, ridică suspiciuni că probele au fost prelucrate pentru a-i fi defavorabile inculpatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!