Un nou proiect de lege menit să privatizeze medicina de urgenţă face valuri încă din faza incipientă şi pune în pericol un sistem foarte bine pus la punct care ne plasează între primele ţări din Europa, înaintea Ungariei şi la egalitate cu Germania. Chiar şi cel care a implementat şi revoluţionat sistemul SMURD în România încă din anul 1991, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, spune că „acest proiect al Legii sănătăţii va distruge sistemul integrat de urgenţă care rezolvă cazurile foarte grave şi asigură o parte din sistemul de siguranţă naţională şi de apărare a României împotriva dezastrelor. Misiunea salvării de vieţi va fi înlocuită de competiţia comercială. Sistemul de urgenţă trebuie să-l sprijinim să se dezvolte mai departe. Dar, în loc să-l dezvoltăm mai departe, creăm total alte concepte”.
Nici arădenii prinşi în sistem nu au o părere bună despre noua lege. Socant, in viziunea doctorului Roberto Schill, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, este faptul că în timp ce unele ţări doresc să adopte modelul nostru, care este agreat şi de FMI, noi dorim desfiinţarea lui.
La accident ca la piață
La ora actuală, în Arad, pentru eficientizarea intervențiilor de urgență, mai spune Schill, ne luptăm să înființăm dispeceratul unic, iar în momentul în care serviciile medicale de urgență sunt asigurate de trei sau patru servicii private cu dispecerat propriu nu mai este eficient. „Un alt exemplu negativ al sistemului privat este că la un accident la care nu sunt victime cu afecțiuni grave să fie prezente trei sau patru ambulanțe ale serviciilor private și în același timp la un alt pacient cu infarct micardic acut să nu mai fie disponibilă nicio ambulanță. Mai mult, la locul accidentului ar fi ca la piață, deoarece cine preia victima, primește banii. Salvarea de vieți omenești nu poate fi considerată o activitate comercială, nu este de dorit să ajungem într-un sistem în care rațiunile financiare să decidă cine trebuie salvat şi cine nu. Eu îmi doresc ca un pacient de la Hălmagiu, care se află în stop cardio-respirator, să aibe același drept la viață ca și pacientul aflat în municipiu”, a punctat Roberto Schill.
Intervenție coordonată
Practic, mai spune Schill, sistemul de urgență trebuie conceput în primul rând pentru urgențele cu risc vital crescut (cod roșu), cu număr mare de victime precum și pentru urgențe colective și catastrofe. Pentru a asigura asistența medicală de urgență în aceste situații este necesară colaborarea și intervenția coordonată a mai multor forțe, colaborare care nu se poate face eficient dacă sunt mai multe sevicii cu același scop.
SMURD și UPU sunt eficiente
Când vine vorba de implementarea unui nou sistem privat în ceea ce privește activitatea de urgență, aceasta nu va putea fi asigurată la parametrii normali nici de către SMURD și nici de către UPU, problema cea mai mare fiind pierderea personalului, este de părere şi Monica Puticiu, şefa UPU-SMURD Arad.
„Să fim serioși, când vorbim de calitatea serviciilor și de pregătirea personalului, problema se schimbă radical. E vorba de ani de zile de pregătire și, în special, de experiență acumulată, iar un astfel de sistem doar ar disipa forțele existente în actualul sistem, care e implementat și care și-a dovedit eficiența. Concret, personalul s-ar împrăștia în mai multe Servicii de Urgență. Suntem printre primele țări din Europa când vine vorba de calitatea serviciului de urgență. De ce să nu continuăm pe acest drum”, a declarat Monica Puticiu, medic șef al UPU-SMURD Arad.
Un sistem bine pus la punct
“În UPU din România au ajuns 3.800.000 de cazuri pe an, ceea ce înseamnă patru euro pe cap de locuitor, faţă de 40 în Marea Britanie, care are UPU de 40 de ani din fonduri de la bugetul de stat. Mai mult, în 2007, investiţia mare în ambulanţe a fost de 15 lei pe cap de locuitor, pentru că nu mai fuseseră luate maşini de şapte ani. În 2009 s-au luat ambulanţe de 3,5 lei pe cap de locuitor, iar în 2011 de trei lei pe cap de locuitor. Nu cred că se va supăra vreun locuitor pentru această sumă. Nu văd justificarea reală să mut sistemul public în privat, unde nu mai pot face niciun control calitativ. Orice se strică nu se mai repară. Urgenţa este sistemul angajat zilnic în război. Sunt mii de intervenţii pe zi. Când te joci cu sistemul acesta de urgenţe majore trebuie să fii foarte sigur cum te joci cu el”, a declarat doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății.
„Când te joci cu sistemul acesta de urgenţe majore trebuie să fii foarte sigur cum te joci cu el”, RAED ARAFAT
Citiți principiile noastre de moderare aici!