ARAD. Sintagma „linia întâi” a fost cea mai folosită anul acesta, dacă vorbim de cadre medicale, pompieri, polițiști, polițiști de frontieră sau jandarmi. Însă cei care lucrează pe SMURD au fost mereu în linia întâi, doar că în acest an infernal expresia ne-a făcut să conștientizăm munca aproape titanică depusă de personalul medical – și nu numai – în lupta împotriva virusului care ne-a dat lumea peste cap.
În anul 2008, în județul Arad a demarat programul SMURD, iar la sfârșitul anului existau deja două echipaje de prim ajutor calificat și un echipaj de terapie intensivă mobilă. În următorii ani s-au operaționalizat echipaje SMURD în fiecare subunitate și două la Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Nădlac și Vinga.
Astăzi, în județul Arad, operează opt echipaje de prim ajutor calificat la Curtici, Vladimirescu, Bârzava, Birchiș, Gurahonț, Sebiș, Ineu și Chișineu-Criș și un echipaj de terapie intensivă mobilă la Arad, în cadrul ISU Arad, și două de prim ajutor la Vinga și Nădlac.
Începând cu anul 2011, la Arad, are baza de operare și elicopterul SMURD care asigură intervenția în mai multe județe din vestul țării. În cei 12 ani, medicii, asistenții și paramedicii care încadrează echipajele au fost mereu în linia întâi. Au descarcerat sute de persoane și au intervenit la zeci de mii de cazuri medicale, salvând vieții și “luptând” pentru viață fiecărui pacient. Într-adevăr acest an a fost unul infernal și pentru echipajele SMURD, cazurile și cazuistica fiind deosebite, dar și-au făcut mereu datoria în „linia întâi” la fel ca în toți acești 12 ani.
FOTO: ISU Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!