Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a încheiat anul 2009 cu pierderi de aproximativ 30 de milioane de lei. Marea parte a sumei reprezintă dobânzi la credite şi penalităţi la taxele către stat. Conducerea societăţii pune aceste pierderi pe seama încasărilor pe care trebuie să le primească, dar care întârzie să vină. Dintre companiile care au datorii uriaşe, printre capii de listă este CET Arad, alături de societăţile de termoficare din Timişoara, Bacău, Braşov şi Oradea.
„În momentul de faţă, SNLO are de achitat datorii curente totale de 280 de milioane de lei şi de încasat de la beneficiarii săi 370 de milioane de lei. Pe hârtie lucrurile stau bine, însă în realitate Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a furnizat lignit şi nu a primit banii pe ceea ce a fost livrat. Pentru că nu avem lichidităţi, deşi noi ne-am onorat obligaţiile, vom încheia anul cu pierderi de aproximativ 28 – 30 de milioane de lei, dobânzi şi penalităţi la plata obligaţiilor la bugetul de stat. Aceste CET-uri trebuie să asigure căldură în marile oraşe, dar logic ar fi să şi plătească lignitul primit de la noi.
Problema este mai veche şi de fiecare dată a trebuit să aşteptăm o ordonanţă de guvern pentru a regla aceste debite, pentru a închide un circuit financiar. Noi avem însă deschise şi trei linii de credit, la care suntem obligaţi să plătim dobânzi. Acolo nu ne aşteaptă nimeni cu banii. Acum CET-urile au asigurate stocurile, dar este nevoie ca, printr-o ordonanţă, să le fie alocate fonduri pentru a-şi plăti obligaţiile către noi, iar noi să ne putem achita debitele, la rândul nostru”, a declarat Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!