ARAD. Pe lângă seceta, ploile prea multe sau boli, culturile agricole s-au lovit în acest an de o nouă problemă: o invazie uriaşă de rozătoare. Practic, vorbim despre şoareci care au distrus culturile de păioase, respectiv grâul, orzul şi ovăzul. Una dintre variante este otrăvirea micilor animale, însă, pe lângă că este scumpă, această practică este destul de periculoasă.
„Micii fermieri nu au fondurile necesare pentru achiziţia şi împrăştierea otrăvurilor pe câmpuri. Iar aceasta nu este o soluţie tocmai potrivită, dacă ne aducem aminte ce s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Atunci mai multe animale sălbatice, în special căprioare şi cerbi, au murit din cauza otrăvurilor”, a prezentat situaţia Adam Alda, preşedintele Camerei Agricole Arad. Potrivit declaraţiilor acestuia, zona agricolă cuprinsă între localităţile Pecica şi Nădlac este cea mai afectată de această nouă pestă.
Vin incendiile
În situaţia dată, pentru a scăpa de şoareci, există o singură situaţie: incendierea miriştilor. „Împreună cu Direcţia Agricolă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu Arad, am întocmit un protocol prin care vom aproba arderea miriştilor în zonele în care au fost descoperite vetre mari de rozătoare. În acest sens, toţi deţinătorii de terenuri agricole care se confruntă cu această problemă pot depune la primăria de care aparţin o cerere de ardere a miriştilor”, a mai spus Alda. Primăriile vor aduna cererile şi le vor înainta către instituţiile mai sus enumerate pentru a fi înregistrate, după care se va proceda la incendierea voluntară a terenurilor de pe care a fost cultivată deja cultura.
Contre pe măsură
Informaţiile au fost oferite de către preşedintele Camerei Agricole Arad în plenul Consiliului Judeţean Arad, care s-a întrunit miercuri în şedinţă ordinară. După ce a auzit această variantă, consilierul judeţean Gyorgy Şipoş a ţinut să intervină şi să precizeze că, din punctul lui de vedere, măsura nu va avea niciun efect. „Ar trebui să se dea otravă în continuare”, a spus consilierul. Acesta a fost combătut de Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, care a ţinut să precizeze că „a fost întocmită o procedură legală pentru ca cei care au astfel de probleme să scape de dăunători”.
Şi în alte locuri
Incendierea voluntară a miriştilor, făcută la îndemnul autorităţilor locale, nu se practică doar în judeţul Arad. Potrivit declaraţiilor lui Ioţcu, „măsura este aplicată cu succes şi în alte judeţe. De exemplu, în Timiş a început deja arderea miriştilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!